Στο στόχαστρο το 35ωρο και η άδεια μετ’ αποδοχών – Τι αλλάζει για τους μισθωτούς στην Γαλλία με το νέο νόμο ελέω κορωνοϊού;

Προβλέπεται η εγκαθίδρυση ενός κράτους έκτακτης ανάγκης λόγω υγειονομικής καταστροφής, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να νομοθετεί μέσω διαταγμάτων, για ένα διάστημα 3 μηνών από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, μια σειρά από ειδικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Έξι μέρες άδεια με αποδοχές, τέλος το 35ωρο την βδομάδα για ορισμένα επαγγέλματα… Το κατεπείγον νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Covid -19 επιτρέπει στην γαλλική κυβέρνηση την προώθηση μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων και επιδρά άμεσα στα δικαιώματα των μισθωτών.

Έχοντας γίνει ήδη αποδεκτό από την Σύγκλητο το βράδυ της Πέμπτης 19/03/2020 προς ξημερώματα Παρασκευής 20/03/2020, είναι η σειρά της γαλλικής Βουλής να εξετάσει το σχέδιο έκτακτου νόμου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Αν το αποδεχτεί, χωρίς τροποποιήσεις, θα θεωρηθεί τελειωτικά νομοθετημένος. Σε περίπτωση διαφωνίας, θα συγκροτηθεί ένα μεικτό όργανο: επτά συγκλητικοί και επτά βουλευτές οι οποίοι θα πρέπει να βρουν το σημείο συμβιβασμού.

Με αυτό τον νόμο, προβλέπεται, η εγκαθίδρυση ενός κράτους έκτακτης ανάγκης λόγω υγειονομικής καταστροφής, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να νομοθετεί μέσω διαταγμάτων, για ένα διάστημα 3 μηνών από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, μια σειρά από ειδικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Έξι μέρες άδεια με αποδοχές κατά την περίοδο της καραντίνας 

Με το νέο νόμο η κυβέρνηση θα μπορεί να αλλάζει τους όρους απόκτησης της άδειας και να επιτρέπει σε όλους τους εργοδότες να επιβάλλουν ή να αλλάζουν μονόπλευρα τις ημερομηνίες που μπορεί να λαμβάνει κάποιος άδεια περιορίζοντας τις σε έξι εργάσιμες μέρες ενώ οι μέρες μειωμένης εργασίας ή η λήψη ρεπό επηρεάζει τον μισθό του εργαζομένου.

Σύμφωνα με τον εργατικό κώδικα που ισχύει σήμερα, χωρίς την συμφωνία όλων των πλευρών, ο εργοδότης δεν μπορεί να τροποποιήσει μόνος του τις ημερομηνίες λήψης της άδειας πάρα μόνο ένα μήνα πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, πάντα σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο και κάτω από εξαιρετικές συνθήκες . Ενώ δεν μπορούσε να αγγίξει τον μισθό σε περίπτωση λήψης ρεπό ή μειωμένης εργασίας.

Τέλος, ο νέος νόμος θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις για λόγους εθνικής ασφαλείας και ομαλής συνέχισης  της οικονομικής και κοινωνικής ζωής να τροποποιούν την διάρκεια του ωραρίου εργασίας, τα εβδομαδιαία ρεπό και την εργασία τις Κυριακές. Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτόν των προνομίων δεν έχουν καθοριστεί αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση σύντομα θα εκδοθεί διάταγμα το οποίο θα καθορίζεις τα κριτήρια για το ποιες επιχειρήσεις θα αφορά. «Ίσως αφορά επιχειρήσεις στο χώρο της τροφοδοσίας και της παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού» είχε δηλώσει η  Υπουργός Εργασίας Muriel Pénicaud κατά την διάρκεια των συζητήσεων στην Σύγκλητο.

Τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει ωστόσο να εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, ενώ θεωρητικά έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετικό της άρθρο η Marianne αποκαλύπτει πως το κείμενο του νόμου, το οποίο διαβάστηκε και επικυρώθηκε από την Σύγκλητο, δεν φέρει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης αυτών των μέτρων όπως προβλέπεται, πάντα, σε περίπτωση κήρυξης ”έκτακτης ανάγκης”. Εκφράζονται ήδη φόβοι από την αντιπολίτευση πως πρόκειται για μέτρα, που ήρθαν για να μείνουν, μετά το πέρας της επιδημίας του κορωνοϊού και θα στοιχίσουν στους εργαζόμενους τα εργατικά κεκτημένα δεκαετιών.

Πηγές-Παραπομπές

Dossier Familial

Marianne

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: