Στις φλόγες η Μινεάπολις – “Μορφή τυρρανίας” χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις παρουσιαστής του δικτύου FOX

H οικογένεια του δολοφονημένου Τζορτ Φλόιντ ζητά τη δίωξη των υπεύθυνων αστυνομικών, ενώ αυτόπτης μάρτυρας φέρνει στο φως κι άλλες λεπτομέρειες της βαναυσότητας που υπέστη το θύμα από τους βασανιστές του.

Δύο μέρες μετά τη νέα ρατσιστική δολοφονία μαύρου πολίτη από αστυνομικό, η Μινεάπολις όπου έγινε το περιστατικό, αλλά και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια και το Μέμφις του Τενεσί γνωρίζουν μεγάλες και οργισμένες διαδηλώσεις. Στη Μινεάπολις ειδικότερα, για δεύτερη νύχτα σημειώθηκαν επεισόδια με βανδαλισμούς καταστημάτων και πυρπόληση κτιρίων. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας άντρας πυροβολήθηκε θανάσιμα κοντά σε σημείο διαδηλώσεων και έχει συλληφθεί ένας ύποπτος, ο οποίος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης καταστήματος. Με αφορμή αυτά τα – αναμενόμενα σε ένα ξέσπασμα γενικευμένης οργής χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα – συμβάντα, ήδη η μηχανή της προπαγάνδας που προσπαθεί να παρουσιάσει συλλήβδην τους διαδηλωτές ως εγκληματικά κι αντικοινωνικά στοιχεία δουλεύει δυνατά.

Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κεντρικού παρουσιαστή του συντηρητικού δικτύου FOX Tucker Carlson, o οποίος χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις αυτές ως “μορφή τυρρανίας” που “βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία”, φτάνοντας στο σημείο να αντιστρέψει βίαια την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος πως “οι δυνατοί και βίαιοι καταπιέζουν τους αδύναμους και τους άοπλους. Είναι καταπίεση”. Ως αδύναμοι και άοπλοι λογίζονται οι πάνοπλοι σαν αστακοί αστυνομικοί, οι οποίοι όπως καταγγέλλεται φυλούσαν το σπίτι ενός από τους δράστες, προστασία που φυσικά δεν είχε ο Τζορτζ Φλόιντ, όταν πατήθηκε στο λαιμό για ώρα, ικετεύοντας για τη ζωή του. Πριν λίγες μόνο εβδομάδες, ο ίδιος παρουσιαστής επαινούσε τους ακροδεξιούς ένοπλους που εισέβαλαν στο καπιτώλιο του Μίσιγκαν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό του λοκντάουν στην πολιτεία.

 Ο δήμαρχος της πόλης Τζέικομπ Φρέι, πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια ζητώντας να απαγγελθούν κατηγορίες στους τέσσερις εμπλεκόμενους αστυνομικούς, λέγοντας πως “αναρωτιέμαι γιατί δεν είναι στη φυλακή ο αστυνομικός που σκότωσε το Τζορτζ Φλόιντ”, από την άλλη ποντάροντας σε περισσότερη καταστολή, καλώντας την ενίσχυσης της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ για τη διατήρηση της τάξης στην πόλη.

Protesters gather Tuesday, May 26, near the Minneapolis Police 3rd Precinct in response to the death in police custody of George Floyd.

Oι αστυνομικοί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, ωστόσο η οικογένεια Φλόιντ ζητάει να τους ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως ο Φλόιντ αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, ωστόσο υλικό που έχει διαρρεύσει από κάμερα καταστήματος από τη στιγμή της σύλληψης και χειροπέδησης του Φλόιντ διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους. Ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει το υλικό από τις κάμερες που φορούν στο σώμα τους οι αξιωματικοί, μέτρο που θεωρητικά θεσπίστηκε ακριβώς για τον ευκολότερο έλεγχο της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.
Την ίδια ώρα, συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Ντόναλντ Γουίλιαμς, που ήταν παρών στο περιστατικό. Ετοιμαζόταν να μπει σε κατάστημα, όταν είδε το Φλόιντ “ν’ αγκομαχάει για τη ζωή του, να παρακαλά για συγχώρεση”. Σε κάποια στιγμή παρακάλεσε “Δως μου λίγο νερό ή κάτι άλλο. Σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ.”
Ο Γουίλιαμς είπε πως προσπάθησε να προσεγγίσει έναν αστυνομικό και να ρωτήσει τι συμβαίνει, επειδή αντιλήφθηκε ότι αιμορραγούσε η μύτη του Φλόιντ και “τα μάτια του άλλαζαν χρώμα”. Οι αστυνομικοί δεν του εξήγησαν γιατί ο συνάδελφός τους πατούσε στο λαιμό τον άντρα, λέγοντας απλά ότι “αντιστέκεται στη σύλληψη”. Μόλις ο Γουίλιαμς αντέτεινε ότι προφανώς ο Φλόιντ δεν αντιστεκόταν και ήταν με χειροπέδες εγκλωβισμένος κάτω από τα γόνατα του αστυνομικού, εισέπραξε την ειρωνική απάντηση “να τι σου κάνουν τα ναρκωτικά”.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: