Στη λίστα “εξτρεμιστών” της Βρετανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας και αντιφασιστικές οργανώσεις

Αναρχικοί, σοσιαλιστές, φιλειρηνιστές, ακόμα και φιλόζωοι βρέθηκαν στη λίστα που διέρρευσε, όπου οι “ύποπτες” οργανώσεις μπαίνουν στην ίδια μοίρα με ακροδεξιούς σχηματισμούς.

Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα με τη διαρροή λίστας, από τον Ιούνιο του 2019, όπου πληθώρα κομμουνιστικών, αριστερών, οικολογικών, αναρχικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, όπως και φιλειρηνικών ομάδων, στοχοποιούνται από την Βρετανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στα πλαίσια της εκπαίδευσης των αξιωματικών της σχετικά με τον πολιτικό “εξτρεμισμό”. Είναι εξάλλου γνωστό ότι για δεκαετίες κάποιες από αυτές, αλλά και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις ήταν ή είναι στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών, με παρακολουθήσεις και τοποθετήσεις πρακτόρων στους κόλπους τους.

Προκαλεί ωστόσο εντύπωση ότι στο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται εκτός από “συνήθεις υπόπτους” , όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, το Βρετανικό ΣΕΚ, η Αναρχική Ομοσπονδία και παρεμφερείς οργανώσεις και ομάδες, ακόμα και η Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων, Η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND), αλλά και η Εκστρατείας Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η κατάπληξη πως η Αντιτρομοκρατική θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί και σε φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και την Greenpeace, η οποία σε καμία περίπτωση δε φημίζεται για τον πολιτικό ριζοσπαστισμό της. Μάλιστα, το σύνολο των παραπάνω οργανώσεων, στη λογική των δύο άκρων, τσουβαλιάζονται μαζί με οργανώσεις εθνικιστών και φυλετικής καθαρότητας των λευκών.

Ο Ρομπ Γκρίφιθς, γγ του ΚΚ Βρετανίας, το οποίο στήριξε τον Τζέρεμι Κόρμπιν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και δύσκολα θα μπορούσε από κάθε άποψη να θεωρηθεί άμεση απειλή για το σύστημα, αντέδρασε λέγοντας πως “δεν εκπλήσσεται” που το κόμμα περιλαμβάνεται σε λίστα παρακολούθησης εξτρεμιστών. “Η βασική λειτουργία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είναι να προστατεύει το καπιταλιστικό καθεστώς και την άρχουσα τάξη, γι’ αυτό δεν είναι έκπληξη που το ΚΚΒ βρίσκεται στη λίστα, ως οργάνωση που θέλει να αντικαταστήσει τον καπιταλισμό από το σοσιαλισμό. Η μεγαλύτερη απειλή στα δημοκρατικά δικαιώματα στη Βρετανία πάντα προερχόταν από το καπιταλιστικό κράτος, και αυτό επιβεβαιώνει πως κάθε στροφή προς τον αυταρχισμό πρέπει να αντιμετωπίσει αντίσταση από το ευρύτερο δυνατό φάσμα δημοκρατικής οργάνωσης. Έχουμε μια από τις πιο μυστικοπαθείς μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο κι αυτό το ντοκουμέντο επιβεβαιώνει με επείγοντα τρόπο ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες κάτω από μια μορφή γνήσιου δημοκρατικού ελέγχου”, υπογράμμισε ο Γκρίφιθς, υπενθυμίζοντας παράλληλα την υπόθεση διείσδυσης αστυνομικών χαφιέδων σε “απόλυτα νόμιμες οργανώσεις” επί δεκαετίες.

Oργισμένες ήταν και οι αντιδράσεις από άλλες οργανώσεις της λίστας, ανάμεσά τους η CND, που ιδρύθηκε το 1957 με πρόεδρο το διάσημο φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, κι αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως φιλειρηνική οργάνωση της Βρετανίας. Η γγ. της οργάνωσης, Κέιτ Χάντσον, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η οργάνωση που δρα μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών εδώ και 60 χρόνια, βρέθηκε στη λίστα, προθέτοντας πως “Δεν έχουμε μυστικά και δρούμε με βάση το δημόσιο συμφέρον. Οι ατομικές βόμβες είναι που τρομοκρατούν τους ανθρώπους, όχι η εκστρατεία μας, που εργάζεται για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής”.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η αστυνομία έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως “δεν είναι αντιτρομοκρατικού ενδιαφέροντος όλα τα λογότυπα και σύμβολα σε αυτό το έγγραφο”, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια εξ αυτών όντως θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία και για ποιους λόγους.

Με πληροφορίες από morningstaronline.co.uk

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: