Σε μεγάλα κέφια ο “κινηματικός” Τζο – Ξεπερνάει τον Τραμπ ο Μπάιντεν σε πολεμικές δαπάνες. Ποσό – μαμούθ 753 δις δολαρίων στον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι αυξημένος κατά 13 δις δολάρια σε σχέση με τον τελευταίο του Ντόναλντ Τραμπ, που ανερχόταν στα 740 δις.

Ήταν ανήμερα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε ως “σημαντική εξέλιξη για τα κινήματα” τη διαφαινόμενη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα, προσθέτοντας πως “νίκη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν, θα αποτελέσει σημαντική, θετική εξέλιξη για την ενίσχυση αυτών των αγώνων”.

Η πραγματικότητα φυσικά έριξε πολύ γρήγορα το χαστούκι της σε αυτά τα φληναφήματα, καθώς μια από τις πρώτες ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ ήταν να διατάξει βομβαρδισμούς στη Συρία, ενώ και η αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία, είναι αδύνατον να κατανοηθεί έξω από μια νέα υποδαύλιση της κρίσης με αμερικανικό αποτύπωμα.

Οι πολεμόχαρες διαθέσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία εξάλλου μόνο σε επίπεδο προτεραιοτήτων, μεθόδων και επιμέρους συμφερόντων διαφέρει από την προηγούμενη, αποτυπώνονται πανηγυρικά στον αμυντικό προϋπολογισμό που προτείνει ο Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2022, που προβλέπει το αστρονομικό ποσό των 753 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 715 δις αφορούν το Πεντάγωνο. Μάλιστα, το προσχέδιο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή δεν αναφέρει τι ακριβώς θα αγοραστεί με αυτά τα χρήματα, μεταθέτοντας για αργότερα την άνοιξη πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων του Λευκού Οίκου είναι ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από την προεδρία των ΗΠΑ, όπου τονίζεται ξεκάθαρα πως “δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της απειλής από την Κίνα ως νούμερο ένα πρόκληση του υπουργείου (άμυνας)”. Ανάμεσα στα άλλα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν είναι το πολεμικό ναυτικό, προγράμματα “πυρηνικού εκσυγχρονισμού”, καθώς και το να “διασφαλίσει πως οι Αμερικανοί στρατιώτες, ναύτες, αεροπόροι, πεζοναύτες και φύλακες θα παραμείνουν η καλύτερα εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη δύναμη στον κόσμο”. Είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ του Μπάιντεν διατρανώνουν τη δική τους εκδοχή του τραμπικού συνθήματος “Make America Great Again”, θέλοντας να αναπληρώσουν αυτό που εκλαμβάνουν ως υποχώρηση της χώρας στη διεθνή σκακιέρα τα τελευταία χρόνια.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι αυξημένος κατά 13 δις δολάρια σε σχέση με τον τελευταίο του Ντόναλντ Τραμπ, που ανερχόταν στα 740 δις. Αυτό δεν αναμένεται να ικανοποιήσει τα “γεράκια” στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, που ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού κατά 3 ως 5% πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ προκαλεί αντιδράσεις και εντός της “αριστερής πτέρυγας” των Δημοκρατικών, που, αφού συνέβαλε όσο μπορούσε στην εκλογή Μπάιντεν, τώρα εμφανίζεται “απογοητευμένη” από τις -καθόλα προβλέψιμες – επιλογές της νέας κυβέρνησης.

“Ο προϋπολογισμό του προέδρου Τραμπ για το Πεντάγωνο ήταν ήδη εξωφρενικός, ο πρόεδρος Μπάιντεν μόλις τον ξεπέρασε”, αναφέρει η επικεφαλής της οργάνωσης “Win Without War”, Έρικα Φέιν, προσθέτοντας πως “Μετά από ένα χρόνο θανάσιμων αποδείξεων πως το ξόδεμα χρημάτων στο Πεντάγωνο δε μας κρατά ασφαλείς από σύγχρονες απειλές, είναι αδιανόητο όχι μόνο να επεκτείνεται το όργιο δαπανών του Τραμπ, αλλά να ενισχύεται επιπρόσθετα”.

Μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έσπευσε να δηλώσει πως η τωρινή πρόταση φέρνει ισορροπία μεταξύ αμυντικών και μη αμυντικών δαπανών στον ιστορικό μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, υποστηρίζοντας επίσης ότι “ένα μεγάλο κομμάτι” της αύξησης των αμυντικών δαπανών, αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις των στρατιωτικών και του βοηθητικού προσωπικού.

Με πληροφορίες από thehill.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: