Σε αναβρασμό η Ινδία – Διήμερη γενική απεργία από συνδικάτα και αγροτικές ενώσεις

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν αύξηση των κατώτατων αμοιβών, αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και μέτρα κοινωνικής και διατροφικής εξασφάλισης του πληθυσμού.

Θερμά ξεκίνησε το 2019 στην Ινδία, με απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα ξεκινά νέα διήμερη γενική απεργία, στην οποία καλούν συνδικάτα και αγροτικές ενώσεις. Στόχος η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του Ναρέντρα Μόντι και του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος BJΡ. Η κυβέρνησή του εξελέγη με υποσχέσεις για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, αλλά ο ως τώρα απολογισμός δείχνει πως οι μόνοι που ωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη με 7,3% είναι οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες πολυεθνικές. Η ανεργία δε μειώνεται, αντίθετα, μόνο πέρσι έχασαν τη δουλειά τους 11 εκ. άνθρωποι κυρίως κάτοικοι της υπαίθρου, γυναίκες, ευκαιριακοί εργαζόμενοι και μικρομαγαζάτορες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μόντι τροποποίησε σε βάρος των εργαζομένων το εργατικό δίκαιο, χωρίς να συμβουλευτεί καν τα συνδικάτα στη διαβούλευση, ενώ δεν τήρησε τη δέσμευση περί ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη τη χώρα. Ο λαός συνεχίζει επίσης να υποφέρει από τις συνέπειες τις «απονομισματοποίησης», όταν το 2016 η κυβέρνηση απέσυρε το 86% των νομισμάτων από την κυκλοφορία, πλήττοντας ιδιαίτερα τους αγρότες και τους μικροεπιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διοχετεύσει τη δυσαρέσκεια σε μειονότητες, ειδικά τη μουσουλμανική, όμως τα αποτελέσματα τοπικών εκλογών σε πολλά κρατίδια της χώρας μέσα στο ’18 δείχνουν ότι η οργή διογκώνεται, ενόψει των εθνικών εκλογών φέτος.

Η σημερινή απεργία υποστηρίζεται από 10 εκ των 12 μεγάλων συνδικάτων της χώρας, αφού μόνο δύο που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αρνήθηκαν τη συμμετοχή. Συμμετέχουν επίσης ανεξάρτητες οργανώσεις υπαλλήλων. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν αύξηση των κατώτατων αμοιβών, αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και μέτρα κοινωνικής και διατροφικής εξασφάλισης του πληθυσμού.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και αγροτεικές ενώσεις, ανάμεσά τους η Εθνική Συμμαχία Λαϊκών Κινημάτων και ο αγροτικός σύνδεσμος του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), που και στο παρελθόν έχει οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις με πορείες μικροκαλλιεργητών και ακτημόνων προς μεγάλες πόλεις της Ινδίας.

Με πληροφορίες από jungewelt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: