Πυκνώνουν οι καπνοί στην Κριμαία – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας στη διένεξη με τη Ρωσία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη συνέλευση του ΟΗΕ για το ζήτημα, ενώ στο Κίεβο η βουλή αποφασίζει για την επιβολή στρατιωτικού νόμου για δυο μήνες.

Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από το θέμα της κατάληψης τριών Ουκρανικών σκαφών στα στενά του Κερτς από τη Ρωσία χθες, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να στηρίζουν ανοιχτά την Ουκρανία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Στα πλαίσια της συνέλευσης του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ζήτημα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέλι, κατόπιν συζήτησής της με τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως το γεγονός συνιστά «κατάφωρη παραβίαση ανεξάρτητου ουκρανικού εδάφους», καλώντας τη Μόσχα να περιορίσει την ένταση της «αλαζονικής» κίνησής της. Πρόσθεσε πως «παράνομες πράξεις σαν αυτή συνεχίζουν να καθιστούν αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση με τη Ρωσία», δηλώνοντας πως θα διατηρηθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία που ξεκίνησαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τη βουλή το διάταγμα του προέδρου Ποροσένκο για επιβολή στρατιωτικού νόμου για δύο μήνες οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή. Οι αρχές της χώρα ισχυρίζονται πως τα σκάφη τους δεν έκαναν κάποια παραβίαση, μιλώντας για αναίτια ρωσική επιθετικότητα. Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκιι κατηγόρησε την Ουκρανία πως προσχεδίασε το γεγονός για να ενισχύσει την χαμηλή δημοφιλία του Ποροσένκο ενόψει εκλογών των επόμενο χρόνο, ώστε να προβληθεί «ως σωτήρα του έθνους» και να «ακυρώσει τις εκλογές παρά τις διαβεβαιώσεις του Ποροσένκο για το αντίθετο».

Παρόμοια στάση υπέρ της Ουκρανίας τηρεί το ΝΑΤΟ με το γραμματέα της συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ να καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει τα πλοία και το πλήρωμα χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «πολύ σοβαρό», μετά από έκτακτη συνάντηση των χωρών –μελών κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Πρόσθεσε πως όλοι οι σύμμαχοι (άρα και η Ελλάδα) εξέφρασαν την πλήρη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, λέγοντας πως δεν «υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά ουκρανικών πλοίων και πληρωμάτων»

Με πληροφορίες από reuters , haaretz

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: