“Πώς μπορούν να σε σκοτώνουν σα σκυλί;” – Νέο μακελειό των πραξικοπηματιών της Βολιβίας στο Ελ Άλτο

Οχτώ νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας της ακροδεξιάς ψευδοκυβέρνησης, που αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το συμβάν, χαρακτηρίζοντας τα θύματα “τρομοκράτες”.

Ολοένα και λιγότερο τηρεί τα προσχήματα η ακροδεξιά «μεταβατική» κυβέρνηση της αυτοανακηρυχθείσας προέδρου Ζανίνε Ανιές. Μπορεί να εμφανίστηκε με τη Βίβλο στα χέρια κατά την «ανάληψη των καθηκόντων της», αλλά το «Ου φονεύσεις» σίγουρα δεν ανήκει στις εντολές που σκοπεύουν να τηρήσουν οι πραξικοπηματίες, θυμίζοντας τηρουμένων των αναλογιών τους εξίσου ευσεβείς κονκισταδόρες που με το ένα χέρι κρατούσαν την Αγία Γραφή και με το άλλο το σπαθί για να σφάζουν ιθαγενείς. Οι οποίοι βρίσκονται ιδιαίτερα στο στόχαστρο της ακροδεξιάς ψευδοκυβέρνησης, ιδιαίτερα η περιοχή του Ελ Άλτο, της οποίας οι κάτοικοι πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ανατροπή του Έβο Μοράλες. Ενώ οι νεκροί υποστηρικτές του από τη μέρα του πραξικοπήατος ανέρχονται σε 30, μόλις την Τρίτη σημειώθηκε μια ακόμα σφαγή διαδηλωτών στην πόλη. Θύματά της 8 τουλάχιστον νέοι άνθρωποι, ηλικίας 22 ως 37 ετών με δράστες τις δυνάμεις ασφαλείας – σκυλιά του καθεστώτος. Ανάμεσα τους ο 37χρονος Πέδρο Κίσμπερτ, εργάτης πατέρας δυο παιδιών, που περίμενε και το τρίτο, καθώς η σύζυγός του είναι 8 μηνών έγκυος. Σπαραχτικές σκηνές διαδραματίστηκαν στο ναό κατά την κηδεία του, με τον 61χρονο μαραγκό πατέρα του να λέει σε ξένα μέσα «Κοιτάξτε τι έκαναν στο αγόρι μου». Δίπλα στο άψυχο κορμί του Πριμιτίβο, τα πτώματα άλλων 5 από τα θύμα, με τα ονόματα και τις ηλικίες τους τυπωμένα σε κόλλες Α4. Δίπλα σε ένα από τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πλαστικά ποτήρια για να συλλέγουν το αίμα που έπεφτε από την πληγή που άνοιξε στον αυχένα του η σφαίρα του στρατού.

«Ανέθρεψα το γιο μου με τόση αγάπη και τώρα πρέπει να τον θάψω», λέει ο χαροκαμένος πατέρας: «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για μένα; Να τον αναθρέψω, να τον εκπαιδεύσω και μετά να τον θάβω;»

Αναφορά στο φρικτό έγκλημα έκανε ο εξόριστος στο Μεξικό Έβο Μοράλες, αποκαλώντας τα γεγονότα «σφαγή», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει «με δημοκρατικό τρόπο». «Στη Βολιβία σκοτώνουν τα αδέρφια μου» δήλωσε ο Μοράλες σε δημοσιογράφους, «Είναι αυτό που έκαναν οι παλιές στρατιωτικές δικτατορίες».

Από την πλευρά τους, οι πραξικοπηματίες αρνούνται ότι ο στρατός πυροβόλησε τους διαδηλωτές. Ο «υπουργός άμυνας», Φερνάντο Λόπες, ισχυρίστηκε πως «ούτε μια σφαίρα» δεν προήλθε από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατηγορώντας τα θύματα ως «τρομοκράτες» ενεργούμενα του Μοράλες.

Στο Ελ Άλτο βέβαια γνωρίζουν καλά τους ενόχους και η οργή ξεχειλίζει: «Δε γίνεται να τους αφήσουμε να μας σφάζουν έτσι», είπε μια από της διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν γύρω από την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης χθες για να καταγγείλουν τις δολοφονίες. «Η κυβέρνησή μας είναι ρατσιστική», προσθέτει ένας άλλος διαδηλωτής, απαιτώντας να φύγει η αυτοαποκαλούμενη πρόεδρος.

«Αυτό που έγινε ήταν σφαγή…Χρησιμοποίησαν πολεμικά όπλα. Δε σκέφτηκαν τις συνέπειες, γι’ αυτό υπάρχουν τόσοι νεκροί», προσθέτει.

Ο πατέρας του Πριμιτίβο ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συνέβη: «Δεν είμαστε μέλη κάποιου κόμματος. Δε μας ενδιαφέρουν όλ’ αυτά. Είμαστε απλοί άνθρωποι που ξέρουμε να δουλεύουμε. Πώς μπορούν να σε σκοτώνουν σα σκυλί;».

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: