Πεπτίδιο σε βαριά ασθενείς από κορονοϊό δοκιμάζει η Κούβα

Τα πρώτα εμπειρικά δεδομένα σε ασθενείς με βαριά ή κρίσιμη κλινική κατάσταση δείχνουν σημαντικά ποσοστά επιβίωσης μετά τη χρήση του πεπτιδίου CIGB-258, που αρχικά αναπτύχθηκε για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Συνεχίζεται η πολυεπίπεδη συνεισφορά της κουβανικής επιστήμης στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊου και εξεύρεσης ενός φαρμακευτικού τρόπου αντιμετώπισής της πανδημίας.

Μετά την ιντερφερόνη α2β, την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και τη δοκιμή μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της ασθένειας, το ενδιαφέρον των Κουβανών ερευνητών στρέφεται και στη χρήση ενός πεπτιδίου, του CIGB-258.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που αυξάνει τις συγκεντρώσεις της στη διάρκεια ιϊκών λοιμώξεων και φλεγμονωδών αντιδράσεων. Η ανάπτυξή του έγινε στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας και σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνα, Δρ. Χίλιαν Μαρτίνες Ντονάτο, πρόκειται για έναν ανοσορροθυμιστικό πεπτίδιο, ελέγχει δηλαδή τις υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οφείλονται για τη θανάσιμη κατάληξη βαρέως πασχόντων από κορονοϊό.

Το πεπτίδιο χρησιμοποιείται ήδη σε πειραματική βάση από τις 5 Μάη κι ως τώρα το έχουν λάβει 31 ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση. Τα πρώτα εμπειρικά δεδομένα, που χρειάζονται ωστόσο κλινικές έρευνες με συγκεκριμένο πρωτόκολλο για να επιβεβαιωθούν επιστημονικά, δείχνουν σημαντική ενίσχυση των πιθανοτήτων επιβίωσης σε αυτή την ομάδα ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, από τους 12 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, επιβίωσε το 92%, ενώ από τος 19 που ήταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση επιβίωσε το 73%..

Το πεπτίδιο αυτό δεν αναπτύχθηκε ειδικά για τον κορονοϊό, αλλά προϋπήρχε, με στόχο την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η κλινική έρευνα σε αυτή την κατηγορία ασθενών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν θετική επίδραση του πεπτιδίου, όπως και την ασφάλειά του για όσους το λαμβάνουν. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η δεύτερη φάση της μελέτης με 187 ασθενείς και τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2020.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: