Ουκρανία και ΗΠΑ καταψήφισαν την καταδίκη του ναζισμού στον ΟΗΕ – Αποχή για ακόμα μία φορά από την Ελλάδα

Για ενδέκατη φορά οι ΗΠΑ απορρίπτουν το ψήφισμα, με την Ουκρανία να σιγοντάρει και την Ελλάδα να ακολουθεί την ΕΕ στην κατάπτυστη πολιτική της αποχής.

Για ενδέκατη συνεχόμενη φορά, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε ψήφισμα καταδίκης του ναζισμού στον ΟΗΕ, πρακτική που τηρούν από το 2005, απλώς και μόνο λόγω του ότι η εισήγηση του ψηφίσματος γίνεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως ανέφερε ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, ο βασικός λόγος καταψήφισης είναι “η απόπειρά της να νομιμοποιήσει τα αφηγήματα παραπληροφόρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, παρουσιάζοντας τη στάση της ως “προστασία ενάντια σε απαράδεκτους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης”.

Σε ακόμα πιο έντονους τόνους απέρριψε το ψήφισμα ο αντιπρόσωπος της Ουκρανίας, που εδώ και χρόνια αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρών για κάθε λογής φασίστες και νεοναζί. Στα λόγια ο αντιπρόσωπος “καταδίκασε κάθε μορφή ναζισμού, νεοναζισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που τα συνοδεύουν”. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι “το ψήφισμα δεν έχει καμία σχέση με την πάλη κατά του ναζισμού” κατηγορώντας τους εισηγητές για “προσπάθεια μονοπώλησης της νίκης επί του ναζισμού επιδιώκοντας πολιτικά συμφέροντα”. Ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία πρότεινε τροποποιήσεις στο ψήφισμα, που δεν έγιναν δεκτές. Εύκολα κανείς μπορεί να υποθέσει ότι οι “τροποποιήσεις” αφορούσαν κάποια μορφή της θεωρίας των δύο άκρων. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από τις αιτιάσεις του αντιπροσώπου κατά της Ρωσίας ότι “εξιδανικεύει το σταλινισμό”.

Το ψήφισμα τελικά εγκρίθηκε με 121 ψήφους υπέρ, μόνο δύο κατά από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, ενώ 55 χώρες απείχαν, ανάμεσά τους το σύνολο των μελών της ΕΕ, φυσικά και η Ελλάδα, που τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και επί ΝΔ ευθυγραμμίζεται με την απαράδεκτη στάση της ένωσης. Ο αντιπρόσωπος της Φινλανδίας, μιλώντας εκ μέρους της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι “η πάλη κατά του ρατσισμού πρέπει να περιλαμβάνει τη διδασκαλία της ιστορίας και να μη χρησιμοποιείται για ζητήματα με πολιτικά κίνητρα”. Δεν μπορούσε φυσικά να λείψει και έμμεση αναφορά στη θεωρία των άκρων, λέγοντας πως “η πάλη ενάντια σε σύγχρονες μορφές εξτρεμιστικών και ολοκληρωτικών ιδεολογιών πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα”, προσθέτοντας πως ένα ψήφισμα θα έπρεπε να θίξει το ζήτημα με “ισορροπημένο τρόπο”, υπονοώντας προφανώς “ισορροπημένες” αποφάσεις εξίσωσης κομμουνισμού – ναζισμού, σαν αυτή που πρόσφατα έλαβε το ευρωκοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από: un.org

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: