Όταν πέφτουν οι ταξικές μάσκες – Τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα για την υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας στη Βαυαρία

Το κρατίδιο θα διανείμει “μεγαλόψυχα” 2,5 εκ. μάσκες δωρεάν σε ανέργους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και αιτούντες ασύλου, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου πέντε μάσκες κατ’ άτομο, δηλαδή μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες μιας εβδομάδας. 

Το αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”, αν όχι ακριβώς με τις ίδιες λεκτικές διατυπώσεις, δεν αποτελεί κάποιου είδους ελληνικό “προνόμιο”, αλλά εφαρμόζεται και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, που μετακυλίουν συστηματικά το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας να επιβληθεί από τη Δευτέρα η υποχρέωση των κατοίκων άνω των 14 ετών σε χρήση ιατρικής μάσκας FFP2, σε δημόσιες μεταφορές, τρένα και σούπερ μάρκετ.

Το κόστος που αναλαμβάνουν τα νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτο, καθώς το κόστος των μασκών στα φαρμακεία ανέρχεται μεταξύ τεσσάρων και έξι ευρώ το κομμάτι, κάτι το οποίο σημαίνει ότι για μια εβδομαδιαία χρήση τουλάχιστον πέντε μασκών, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 80 ευρώ το μήνα κατ’ άτομο. Τιμή απαγορευτική ιδιαίτερα για ανέργους και δικαιούχους επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, που λαμβάνουν μόλις 17 ευρώ επίδομα για την υγειονομική τους περίθαλψη ανά μήνα και λιγότερα για τα προστατευόμενα μέλη.

Μάλιστα, είναι υγειονομικά αμφίβολο αν αρκούν οι πέντε μάσκες την εβδομάδα από υγειονομικής άποψης, καθώς πρέπει να αλλάζονται μόλις μαζέψουν υγρασία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εργατικό δίκαιο προβλέπεται ανώτατο όριο χρήσης 75 λεπτών, το οποίο πρέπει να ακολουθείται από διάλειμμα μισής ώρας, για να μειώνεται η επιβάρυνση του αναπνευστικού από τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου μάσκας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο το Ινστιτούτο πριν δυο μέρες σε ενημέρωσή του μάλιστα ανέφερε πως “δεν μπορούν να αποκλειστούν ιατρικές συνέπειες” από τη χρήση της συγκεκριμένης μάσκας, γι’αυτό και συνέστησε ως απαραίτητη μια ιατρική εξέταση τουλάχιστον των εργαζόμενων ως προς την καταλληλότητα της.

Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για το βαυαρικό υπουργείο υγείας, το οποίο υποχρεώνει και τις εγκύους στη χρήση μασκών, ενώ επιβάλλει πρόστιμα σε όσους αντί για FFP2 συνεχίσουν να φοράνε απλές υφασμάτινες μάσκες στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ. Όσο για τους οικονομικά αδύναμους, το κρατίδιο θα διανείμει “μεγαλόψυχα” 2,5 εκ. μάσκες δωρεάν σε ανέργους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και αιτούντες ασύλου, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου πέντε μάσκες κατ’ άτομο, δηλαδή μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες μιας εβδομάδας.

Το μέτρο της Βαυαρίας εξετάζεται και από άλλα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, με την υπουργό Εργασίας Κριστίνε Γκέπνερ – Ράινεκε, στέλεχος του SPD να ξεκαθαρίζει πως δε θα υπάρξει κανενός είδους ενίσχυση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικής πρόνοιας για την αγορά μασκών FFP2 στο μέλλον.

Με πληροφορίες από jungewelt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: