“Οι ορμόνες που παίρνουμε παράγονται από ισραηλινή εταιρεία που πλουτίζει σε βάρος των Παλαιστινίων” – Στο πλευρό της Παλαιστίνης Ισραηλινή τρανς καλλιτέχνης

Η αλληλεγγύη της προς τον αγώνα των Παλαιστινίων έχει προκαλέσει ακόμα και μποϊκοτάζ στις παραστάσεις της, κάτι που δεν πτοεί την ίδια.

Eίναι γνωστή εδώ και χρόνια η προσπάθεια που καταβάλλει το κράτος – φονιά του Ισραήλ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εγκληματική κατοχική του πολιτική στην Παλαιστίνη, μέσω μιας συστηματικής επιχείρησης pinkwashing, δηλαδή ξεπλύματος μέσω της φιλοτέχνησης ενός φιλο- ΛΟΑΤΚΙ προφίλ.

Σε αυτή τη ακριβώς την εκστρατεία απαντά η Ίτα Σέγκεφ, Ισραηλινής καταγωγής τρανς περφόρμερ, που ζει στη Νέα Υόρκη και πριν κάποια χρόνια είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική της θητεία στο Ισραήλ. Με αφορμή την παράστασή της “Knot in my name” που κάνει πρεμιέρα στις 3 Οκτώβρη, μίλησε για την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό στο μεγαλύτερο ΛΟΑΤΚΙ έντυπο των ΗΠΑ, το περιοδικό «Out».  Αναφέρθηκε στο μεγάλωμά της ως «Ισραηλινός άντρας» στην Ιερουσαλήμ και πώς αυτό βρέθηκε σε σύγκρουση με τη δική της αίσθηση φυλετικής ταυτότητας: «Όταν προέρχεσαι από μια κοινωνία που ανατρέφει τα αγόρια ως στρατιώτες, η τρανς θηλυκότητα είναι εγγενώς προδοσία του κράτους».

Περιέγραψε πως η δική της συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητάς της βοήθησε να αντιληφθεί και να συμμαχήσει με τον αγώνα των Παλαιστινίων, βλέποντας πως είναι να νιώθεις «ο άλλος» και πώς ο στρατός συμπεριφερόταν σε κάθε είδους διαφορετικότητα. Χωρίς να εξισώνει την εμπειρία της με εκείνη των Παλαιστινίων, αναφέρει πως «αν πήγαινα στο στρατό όπως είμαι τώρα, οι στρατιώτες αυτοί θα με αντιμετώπιζαν – ίσως όχι στον ίδιο βαθμό, αλλά εν μέρει με την ίδια σκληρότητα που είδα να αντιμετωπίζουν αυτούς τους ανθρώπους που έβλεπαν ως διαφορετικούς”.

Η αλληλεγγύης της προς το αγώνα των Παλαιστινίων έχει προκαλέσει ακόμα και μποϊκοτάζ στις παραστάσεις της, κάτι που δεν πτοεί την ίδια. Τονίζει πως στόχος της είναι να ωθήσει τους θεατές στη διαπίστωση πως «οι Παλαιστίνιοι είναι άνθρωποι, δικαιούνται να είναι ελεύθεροι κι αυτό που εγγενώς εμποδίζει την ελευθερία είναι ο σιωνισμός, γιατί είναι ένα σύστημα εβραϊκής υπεροχής εξορισμού».

Μιλώντας για την αμερικανοεβραϊκή κοινότητα, την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της και να «αντιμετωπίσει το γεγονός πως, έχουμε ενσωματωθεί επαρκώς στην κοινωνία, όπου και να είμαστε» καλώντας τα μέλη της να «παλέψουμε κατά των καταπιεστών μας, αντί να νομίζουμε πως καταπιέζουντας άλλους ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου είναι κατά κάποιον τρόπο η λύση στην ασφάλειά μας».

Η Σεγκέφ δε συμμερίζεται καθόλου τη στάση άλλων Αμερικανοεβραίων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που δε μιλούν ποτέ για τις σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης. Επισημαίνει μάλιστα κι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό γεγονός, που κατά τη γνώμη της καταδεικνύει την άμεση διασύνδεση ΛΟΑΤΚΙ ζητημάτων και του παλαιστινιακού. «Σε ό,τι αφορά τα διεμφυλικά άτομα, οι περισσότερες ορμόνες που παίρνουμε στις ΗΠΑ παράγονται από μια μεγάλη ισραηλινή εταιρεία που έχει συσσωρεύσει πλούτη σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».  Για την ίδια, η πρακτική αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ξεπλύματος των αγριοτήτων του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, μέσω της αυτοδιαφήμισης του «queer-friendly» χαρακτήρα της κατοχικής δύναμης.

Υποστηρίκτρια και του κινήματος BDS που στηρίζει το μποϊκοτάζ κατά ισραηλινών εταιρειών και προϊόντων, κάλεσε τους ΛΟΑΤΚΙ Εβραίους να τεθούν επικεφαλής αυτού του αγώνα: «Πρέπει να δούμε μια μαζική οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ Εβραίων να διασφαλίζουν ότι η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, η ελευθερία της, η αντισιωνιστική εβραϊκή ταυτότητα βρίσκονται στην ατζέντα της δουλειάς μας, του κοινωνικού μας κύκλου, των οικογενειακών τραπεζιών, όπου κι αν πηγαίνουμε».

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: