Οδησσός: 4 χρόνια από τη μέρα που Ουκρανοί φασίστες έκαψαν ζωντανούς διαδηλωτές στο κτίριο των Συνδικάτων

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει αποκαλύψει επισήμως τον αριθμό των θυμάτων. Σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κτίριο των Συνδικάτων, 32 από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακ και 10 αφότου έπεσαν από τα παράθυρα.

Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το φριχτό έγκλημα της ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ουκρανία, της οποίας οι οπαδοί του λεγόμενου “Ευρωμεϊντάν” έκαψαν ζωντανούς δεκάδες  αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό. Η πόλη, κυρίως ρωσόφωνη, ήταν βασικό θέατρο συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του “Ευρωμεϊντάν”. Ανάμεσα στους τελευταίους, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίαια επεισόδιο έπαιξαν οι διαβόητοι φασίστες του “Δεξιού Τομέα”, που είχαν εξαρχής δολοφονική πρόθεση, προσπαθώντας στην αρχή με προβοκάτσιες να προκαλέσουν επεισόδια με τους αντιπάλους τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επικεφαλής των ενεργειών του “Δεξιού τομέα” έφεραν διακριτικά, όπως μια κόκκινα ταινία στα χέρια, που φορούσαν επίσης αστυνομικοί παριστάμενοι στα γεγονότα, την ώρα που ανώτεροι αξιωματικοί παρέμεναν απαθείς θεατές καθ’όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων και τις δολοφονικής επίθεσης με βροχή μολότωφ στο κτίριο των Συνδικάτων, χώρο στον οποίο είχαν καταφύγει οι αντιφασίστες διαδηλωτές. Στην ιστορία πέρασαν οι σοκαριστικές εικόνες ανθρώπων να βουτούν από μεγάλο ύψος από τα παράθυρα, για να τους “υποδεχτούν” με ρόπαλα οι φασίστες από κάτω:

Ορισμένοι από τους τελευταίους ήταν γνωστή και για τη δράση τους στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου, μεταφέροντας την “τεχνογνωσία” τους στους δρόμους της Οδησσού, όπου πυροβολούσαν κατά άοπλων διαδηλωτών που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να γλιτώσουν από το φλεγόμενο κτίριο.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει αποκαλύψει επισήμως τον αριθμό των θυμάτων. Σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κτίριο των Συνδικάτων, 32 από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακ και 10 αφότου έπεσαν από τα παράθυρα. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν επτά γυναίκες κι ένα 17χρονο αγόρι. Άλλοι έξι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα σε συγκρούσεις διαδηλωτών στην πλατεία Χρέτσκα, 2 υποστηρικτές του Ευρωμεϊντάν και 4 αντικυβερνητικοί. Οι τραυματίες ανήλθαν βάσει νοσοκομειακών πηγών σε 174. Η αστυνομία δε δίστασε να προβεί συλλήψεις 38 βαριά τραυματισμένων διαδηλωτών που σώθηκαν από τη φωτιά.

Η κυβέρνηση του Κιέβου αρχικά προσπάθησε να αποδώσει τα γεγονότα στο ποδόσφαιρο, εκμεταλλευόμενη ότι στο πλήθος των υποστηρικτών της παρευρίσονταν και ομάδες χούλιγκαν, ενώ αμέσως μετά έκανε λόγο για ρωσική προβοκάτσια. Η έντονη διεθνής κατακραυγή, παρά την εξαιρετικά ανεκτική στάση ΕΕ-ΗΠΑ απέναντι της, τελικά ανάγκασε την κυβέρνηση πως θα προβεί σε έρευνα. Στην πραγματικότητα, όπως σημείωνε η σχετική έκθεση του ΟΗΕ το 2016, “οι ποινικές διώξεις…φαίνεται να έχουν ξεκινήσει με έναν μερικό τρόπο. Μόνο ακτιβιστές του στρατοπέδου των οπαδών της ομοσπονδιοποίησης (σ.σ της φιλορωσικής πλευράς) έχουν διωχθεί ως τώρα, ενώ η πλειονότητα των θυμάτων ήταν υποστηρικτές της ομοσπονδιοποίησης…Οι έρευνες για τη βία έχουν επηρεαστεί από συστημικές θεσμικές ανεπάρκειες και χαρακτηρίζονται από διαδικαστικές ανωμαλίες, που φαίνεται να υποδεικνύουν απροθυμία να ερευνηθούν πραγματικά και να διωχθούν οι υπεύθυνοι”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: