Ο στρατός προστάτευσε τους διαδηλωτές από την αστυνομία στο Εκουαδόρ

Ένα στιγμιότυπο αλληλεγγύης λαού και στρατού από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην υποχώρηση του Λενίν Μορένο στο θέμα των καυσίμων.

Μπορεί η κυβέρνηση του Εκουαδόρ να πήρε πίσω το μέτρο της κατάργησης της επιδότησης καυσίμων, δίνοντας τέλος στις πολυήμερες διαδηλώσεις που σημάδεψαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες τη χώρα, εκτός όμως από την αντικειμενική πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις, ίσως δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στιγμιότυπα σαν αυτά που ακολουθούν βάρυναν σε αυτή την υπαναχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, σε βίντεο που κυκλοφόρησε από διαδήλωση της 10ης Οκτώβρη διακρίνεται καθαρά ο στρατός να προστατεύει διαδηλωτές από τις επιτιθέμενες δυνάμεις της αστυνομίας. Αυτό μάλιστα σε μια χώρα όπου εδώ και 10 χρόνια η υποχρεωτική θητεία έχει κριθεί αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα ο στρατός να επανδρώνεται σε σημαντικό βαθμό από εθελοντές. Παρότι θα πίστευε κανείς ότι η προδιάθεσή τους να υπηρετήσουν θα έκανε τους στρατιώτες υπάκουα πιόνια της κυβέρνησης, η πραγματικότητα απέδειξε το αντίθετο. Από την άλλη ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι ο στρατός να μην αποτελείται από μισθοφόρους που εκτελούν εντολές για να πληρωθούν, ιδέα που προωθείται εδώ και χρόνια και στην πραγματικότητα εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου για τη διασφάλιση της νομιμοφροσύνης του στρατού, όχι μόνο στον εξωτερικό, αλλά και κυρίως στον εσωτερικό «εχθρό λαό».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: