Ο κύκλος των εργατικών αγώνων στα Βαλκάνια συνεχίζεται

Μετά τους εκπαιδευτικούς στην Κροατία, τις νοσοκόμες στη Βουλγαρία και τους μεταλλωρύχους στην Αλβανία, οι ταχυδρομικοί στη Σερβία δείχνουν ότι η ανοχή και η απάθεια αρχίζει να τελειώνει.

Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της Σερβίας απέρριψαν χθες την πρόταση της κυβέρνησης για 13% αύξηση στους χαμηλότερους μισθούς που αφορούν 12.500 εργαζόμενους κι έτσι συνεχίζουν την πολυήμερη απεργία τους.

Πιο συγκεκριμένα, η διαπραγματευτική ομάδα των απεργών αφού συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό επέστρεψε στο κεντρικό ταχυδρομείο όπου την περίμεναν εκατοντάδες απεργοί. Εκεί παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία απορρίφθηκε από τους απεργούς. Οι τελευταίοι ζητούν να αυξηθούν οι κατώτεροι μισθοί στην εταιρεία από τα 35.000 δηνάρια στα 50.000 δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 70%! Και μπορεί αυτό να ακούγεται υπερβολικό όμως όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι των ταχυδρομείων, αυτή είναι η μόνη περίπτωση να καλυφθούν οι πραγματικές τους ανάγκες καθώς δεν έχουν λάβει καμία αύξηση εδώ και 17 χρόνια!! Ως αποτέλεσμα, ενώ πριν δυο δεκαετίες ο μισθός των 35.000 δηναρίων (γύρω στα 300 ευρώ) αντιστοιχούσε στον μέσο μισθό της χώρας, εν έτει 2019 ο τελευταίος έχει ανέλθει στα 54.000 δηνάρια καθιστώντας τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους από τους πλέον κακοπληρωμένους.

Δύο ακόμα παράγοντες ενισχύουν την απαιτητικότητα και αποφασιστικότητα των απεργών. Ο πρώτος είναι τα διαρκώς αυξανόμενα κέρδη που καταγράφουν τα ταχυδρομεία μεγαλώνοντας σημαντικά των κύκλο εργασιών τους. Ο δεύτερος, που συνδέεται με τον πρώτο, είναι η τρομερή εντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων. Ένα παράδειγμα αρκεί. Στο κεντρικό υποκατάστημα του ταχυδρομείου στο Βελιγράδι, είχαν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2016, 423.000 αποστολές/λήψεις ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ο αριθμός έφτασε τις 847.000. Κρατώντας η εταιρεία καθηλωμένους τους μισθούς και μη προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό επί χρόνια έχει καταφέρει να καταγράψει σημαντικότατα κέρδη.

Όμως οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να βλέπουν την εταιρεία να πλουτίζει κι οι ίδιοι να εργάζονται υπερεντατικά για ξεροκόμματα. Η συγκεκριμένη απεργία έχει επίσης το χαρακτηριστικό ότι γίνεται πέρα κι ενάντια στη θέληση του κεντρικού συνδικάτου, το οποίο δήλωσε ότι αν και υποστηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων, διαφωνεί με την απεργία. Έχει, αντιθέτως, οργανωθεί και στηριχτεί στις δυνάμεις των ίδιων των εργαζομένων του ταχυδρομείου και το ανεξάρτητο σωματείο τους δίνοντας προς το παρόν μαθήματα αγωνιστικότητας, δημοκρατικότητας και αλληλεγγύης.

Μετά τους εκπαιδευτικούς στην Κροατία, τις νοσοκόμες στη Βουλγαρία και τους μεταλλωρύχους στην Αλβανία, οι ταχυδρομικοί στη Σερβία δείχνουν ότι η ανοχή και η απάθεια αρχίζει να τελειώνει.

Πηγή: Our Balkans

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: