Νυστέρι και φουστάνι προκοπή δεν κάνει – Η ιατρική σχολή του Τόκιο παραποιούσε αποτελέσματα εξετάσεων για να μην μπαίνουν πολλές γυναίκες

Επί τουλάχιστον 12 χρόνια μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές σχολές της Ιαπωνίας παραποιούσε συστηματικά τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, για να μην μπαίνουν πολλές γυναίκες, καθώς “κάποιοι άνθρωποι τις θεωρούν ακατάλληλες για χειρουργούς”.

Σε μια απίστευτη παραδοχή προχώρησε μετά από την αρχική διάψευση η Ιατρική Σχολή του Τόκιο, ομολογώντας πως επί μία και πλέον δεκαετία, τουλάχιστον από το 2006, συνειδητά παραποιούσε τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για να περιορίσει τον αριθμό των γυναικών και να διασφαλίσει περισσότερες θέσεις για άνδρες υποψηφίους. Ο διευθυντής της σχολής, Τετσούο Γιουγιόκα, σε συνέντευξη τύπου απολογήθηκε για την πρακτική, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν είχε προσωπική γνώση και εμπλοκή. “Υποψιάζομαι ότι υπήρξε μια έλλειψη ευαισθησίας στους κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας, στην οποία οι γυναίκες δεν πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής συμπεριφοράς λόγω φύλου”. Ισχυρίστηκε ότι μετά την αποδοχή τους οι φοιτήτριες δεν υφίσταντο διακρίσεις, παραδέχτηκε ωστόσο ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως οι γυναίκες δεν πρέπει να γίνονται χειρουργοί. Προσέθεσε πως θα υπήρχε αναδρομική εισαγωγή όσων πέτυχαν τις εξετάσεις, χωρίς να εξηγήσει τον τρόπο.

 

Η αποκάλυψη ήλθε ως παρεπόμενο μιας έρευνας για την εισαγωγή του γιου ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου παιδείας “από την πίσω πόρτα” στη σχολή, με αντάλλαγμα τη χορήγηση ερευνητικών κονδυλίων. Τόσο ο αξιωματούχος όσο και ο πρώην πρύτανης της σχολής αντιμετωπίζουν κατηγορίες δωροδοκίας.

Η πρακτική με την οποία περικόπτονταν οι “παραπανίσιες” υποψήφιες ήταν να μειώνει όλων τα αποτελέσματα του πρώτου τεστ κατά 20% και μετά να προσθέτει τουλάχιστον 20 βαθμούς σε άνδρες υποψήφιους, με τον όρο να μην έχουν αποτύχει πάνω από 3 φορές στο παρελθόν. Σύμφωνα με την έρευνα, ο λόγος που ήθελαν λιγότερες γυναίκες ήταν πως θεωρούσαν πως θα συντόμευαν ή θα σταματούσαν την καριέρα τους μετά την τεκνοποίηση. Επιπλέον το πόρισμα κατέληξε ότι ο πρώην πρύτανης δωροδοκήθηκε από κάποιες οικογένειες για καλύτερη μεταχείριση των γιων τους στις εξετάσεις. Το γεγονός πως επί 20 χρόνια το ποσοστό των γυναικών στις εισαγωγικές των ιατρικών σχολών δεν έχει ξεπεράσει το 30%, δημιουργεί υποψίες ότι η χειραγώγηση των αποτελεσμάτων συμβαίνει και σε άλλες σχολές.

Παρότι περίπου οι μισές Γιαπωνέζες έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι διακρίσεις τους στο χώρο εργασίας είναι πολύ έντονες, με μικρή τους παρουσία σε ανώτερες ιεραρχικά θέσεις καθώς και αυξημένη δυσκολία στις μητέρες να επιστρέψουν στην εργασία μετά τη γέννα. Οι εργαζόμενες μητέρες είναι υπεύθυνες για το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Οι υπουργοί παιδείας και ισότητας της χώρας εξέφρασαν την οργή τους, προαναγγέλοντας συνολική έρευνα στις συνθήκες διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων σε όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας. Οργή κατακλύζει τα ΜΚΔ της Ιαπωνίας, ιδίως από νέες γυναίκες, όπως μια 29χρονη κοπέλα που δηλώνει πως μάλλον δε θα παντρευτεί ποτέ, καθώς μητέρες που έχουν παιδιά και δουλεύουν κοιμούνται λιγότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: