Νεογέννητο τριών ημερών το νεότερο θύμα του κορονοϊού στη Βρετανία

Ο κορονοϊός δεν ήταν το κύριο αίτιο του θανάτου του παιδιού, φαίνεται ωστόσο ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα νεογνά προέρχεται από τη λοίμωξη της μητέρας στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει ο κορονοϊός τα παιδιά, αναδεικνύει, μετά την ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων νόσου που προσιδιάζει σε σύνδρομο Καβασάκι σε μια σειρά χώρες, ο θάνατος ενός μωρού μόλις τριών ημερών, του οποίου η μητέρα έπασχε από κορονοϊό.

Το μωρό γεννήθηκε στο Μπρίτζεντ της Ουαλίας με χαμηλούς καρδιακούς παλμούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Σουόνσι, όπου ωστόσο ξεψύχησε στις 5 Μάη. Έγινε έτσι ένα από τα νεαρότερα θύματα του κορονοϊού, ο οποίος αναφέρεται ως το δευτερεύον αίτιο θανάτου του βρέφους, με πρώτο την οξεία υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν λάμβανε αρκετό αίμα κι οξυγόνο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Οξφόρδης Μάριαν Νάιτ, δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο ο ιός μεταδίδεται στα νεογέννητα, φέρνοντας δύο πιθανότητες, δηλαδή ότι μπορεί να μεταδίδεται μέσα στη μήτρα ή ότι η μετάδοση συμβαίνει αμέσως μετά τη γέννηση λόγω της επαφής με τη μητέρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα αποδείξεις στη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Προσθέτει πάντως πως αυτό αφορά ένα πολύ χαμηλό αριθμό βρεφών.

Η ίδια θεωρεί βάσει έρευνας που έχει διεξάγει η ομάδα της στη βάση 427 εγκύων γυναικών που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό, πως το σοβαρότερο θέμα για τα νεογέννητα δεν είναι τόσο αν θα μολυνθούν τα ίδια, όσο το ότι μια λοίμωξη της μητέρας στο τέλος της εγκυμοσύνης ίσως την εξαναγκάσει σε πρόωρη κύηση. “Πιο πολλά προβλήματα αναφέρονται λόγω πρόωρης γέννησης του βρέφους παρά από το να έχουν τον ιό”.

Μέχρι στιγμής είναι ασαφές αν το μωρό είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ο μικρός Κούλιο Καρλ Τζάστιν Μόργκαν είναι το νεαρότερο θύμα της πανδημίας στη Βρετανία και το δεύτερο βρέφος που χάνει τη ζωή του μέσα σε λίγες μέρες στη χώρα.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: