“Να τους κάνουμε να καταλάβουμε την οργή μας”-Συνέντευξη του Ολιβιέ Ματώ, γ.γ εργατικού κέντρου στην περιοχή Bouches du Rhône

“Αν τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν, θα φτάσουν στο τέρμα, στο τέρμα μιας θατσερικής κοινωνίας”.

Όπως είναι γνωστό, η Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε αναβρασμό, λόγω των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μακρόν, με τους σιδηροδρομικούς να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, αλλά και άλλους επαγγελματικούς κλάδους να συμμετέχουν. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή του νομού Bouches du Rhône, όπου προγραμματίζεται κινητοποίηση αύριο, ενόψει του καλέσματος για δράσεις σε πανεθνικό επίπεδο από τα συνδικάτα στις 19 Απριλίου.

Ο Ολιβιέ Ματώ, γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου της περιοχής 13, που συμμετέχει στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, έδωσε συνέντευξη στον ιστότοπο lamarseillaise.fr για τους στόχους της αυριανής δράσης. Εξηγώντας την ασυνήθιστη επιλογή του Σαββάτου για την κινητοποίηση, υπογραμμίζει πως είναι ευκαιρία έτσι να εκφραστεί η συσσωρευμένη οργή πολών στρωμάτων που είναι δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική, εργαζόμενων, φοιτητών, ανέργων και συνταξιούχων. Είναι αναγκαίο να συναντηθεί η διαμαρτυρία τους, καθώς ο εχθρός είναι κοινός, “το συμφέρον των πλουσίων”. Αναλύοντας την επιτυχία της συνένωσης 15 οργανώσεων για την αυριανή συγκέντρωση, τονίζει ότι η κοινή δράση είναι αποτέλεσμα μιας τακτικής πολλών ετών σε επίπεδο νομού και πως είναι σημαντικό οι οργανώσεις να αποδείξουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για να προσφέρουν στους εργαζόμενους μια διαφορετική προοπτική. Απορρίπτει τον προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ στη Γαλλία που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αυριανή κινητοποίηση ως “διαδήλωση του Μελανσόν”, επισημαίνοντας πως έτσι προσπαθούν να περιορίσουν το εύρος της κινητοποίησης, αλλά “αυτή η πρωτοβουλία δε μειώνει σε τίποτε την αποτελεσματικότητα και το προοδευτικό περιεχόμενο στα οποία βασίζεται το κοινό κάλεσμα στη διαδήλωση.” Στόχος είναι το λιγότερο να σταματήσει “το καταστροφικό έργο του Μακρόν και της συμμορίας του”.  Ο Ματώ απαντά επίσης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως “Θα πάμε ως το τέλος”, θυμίζοντάς τους την τύχη των προκατόχων του που προσπάθησαν να περάσουν αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις, όπως ο Ζυπέ και ο ντε Βιλπέν. “Θα δουλέψουμε εμείς γι’αυτό”, προσθέτει.

Στηλιτεύει επίσης την προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού όπως γίνεται από τα ΜΜΕ που υπηρετούν την άρχουσα τάξη, ώστε να έρθουν σε αντιπαράθεση οι επιβάτες με τους εργαζόμενους που απεργούν. Τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των σιδηροδρόμων, υπενθυμίζοντας πως όπου υπήρξαν ιδιωτικοποιήσεις, υπήρξε υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σχετικά με τους επιβάτες που αντιδρούν στην απεργία, υπογραμμίζει πως: “Αυτοί που θεωρούν ότι είναι πελάτες είναι οι ίδιοι που τελικά θα έχουν τα οικονομικά μέσα να πληρώσουν το εισιτήριό τους, 30%-35% ακριβότερο. Οι άλλοι έχουν ανάγκη να μετακινηθούν σε καλές συνθήκες, δίχως να γεμίζουν τις τσέπες των μετόχων.” Κάνει επίσης αναφορά τόσο στους κλάδους που θα συμμετέχουν αύριο στη διαδήλωση, όσο και σε άλλους που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, από εργαζόμενους στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, ως τους εργαζόμενους στην ενέργεια, τα ταχυδρομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Κλείνοντας προαναγγέλει πέραν της εθνικής κινητοποίησης στις 19 του μήνα, μια πρωτοβουλία για δράση σε όλο το νομό στις 24 Απρίλη, καλώντας όλους, μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους, να εκδηλώσουν την οργή τους στην αυριανή διαδήλωση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: