Μαζικοί τάφοι λόγω πανδημίας και στη Βραζιλία του Μπολσονάρου

Ο δήμαρχος του Μανάους, Άρτουρ Βιρζίλιου, παραδέχτηκε ότι ο δήμος βρίσκεται σε “κατάρρευση ταφών”, καθώς η ζήτηση για κηδείες έχει αυξηθεί κατά 60% τον Απρίλιο.

Η θέα των μαζικών τάφων στη Νέα Υόρκη συγκλόνισε τον πλανήτη πριν λίγο διάστημα, αντίστοιχες εικόνες έρχονται από τη Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος, υποβαθμίζει συστηματικά τη σημασία του κορονοϊού, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τις τοπικές αρχές περιοχών που έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του.

Την έκταση του προβλήματος σε διάφορες περιοχές της αχανούς χώρας σηματοδοτεί η διάνοιξη μαζικών τάφων στο δημόσιο κοιμητήριο της πόλης του Μανάους στο κρατίδιο της Αμαζονίας. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή καθαριότητας, η δημουργία μαζικών τάφων σε μορφή χαντακιού υιοθετήθηκε ώστε να τοποθετηθούν χωριστά τα θύματα του κορονοϊού.

Ο δήμαρχος του Μανάους, Άρτουρ Βιρζίλιου, παραδέχτηκε ότι ο δήμος βρίσκεται σε “κατάρρευση ταφών”, καθώς η ζήτηση για κηδείες έχει αυξηθεί κατά 60% τον Απρίλιο. Ακόμα και οι μαζικοί τάφοι πλέον είναι στα όριά τους, και για τη δημιουργία νέων πλέον χρησιμοποιούνται εκσκαφείς. Τα γραφεία κηδείων, κυριολεκτικά ως “κοράκια” ξεχύνονται κάθε νύχτα σε νοσοκομεία αλλά και σπίτια για τον εντοπισμό νεκρών.

Ο υπεύθυνος κοιμητηρίων του δήμου, με 30 χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα, δήλωσε πως “περάσαμε από ένα μέσο όρο 30 ταφών τη μέρα σε ένα αποκορύφωμα των 120 τη μέρα. Θεωρούσαμε πως θα φτάσουμε στις 90 το Μάιο, τώρα κάποιοι μιλούν ακόμα και για 150-200 κάθε μέρα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μανάους”.

Μέχρι στιγμής, η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 46000 θανάτους και σχεδόν 3000 νεκρούς από την πανδημία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: