Μάρκο Ρίτσο – “Μια στροφή προς το σοσιαλισμό είναι η μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας”

Συνέντευξη παραχώρησε ο γενικός γραμματές του ΚΚ Ιταλίας, Μάρκο Ρίτσο, σε μεγάλο ηλεκτρονικό έντυπο της χώρας, με αφορμή τη σημερινή μέρα, αλλά και τη συγκριτκά αυξημένη δυναμική που εμφανίζει το κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών.

Συνέντευξη παραχώρησε ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, Μάρκο Ρίτσο, στο ηλεκτρονικό περιοδικό affaritaliani.it, με αφορμή την Πρωτομαγιά, αλλά και το γεγονός, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης του περιοδικού, πως το ΚΚ Ιταλίας σε αυτές τις ευρωεκλογές φαίνεται βάσει δημοσκοπήσεων να έχει μια αξιοπρόσεχτη δυναμική, συγκεντρώνοντας μεταξύ 1,2 και 1,7% σε μια σειρά ερευνών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων του βασικότερου ως τώρα πόλου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της συμμαχίας Potere al Popolo, αλλά και στη γοητεία που ασκεί ιδίως στις νεότερες γενιές. Υπενθυμίζεται πως, σε αντίθεση με την προηγούμενη αναμέτρηση, το ΚΚ κατεβαίνει σε όλη τη χώρα, χάρη στη διεθνιστική πράξη αλληλεγγύης του ΚΚΕ, που παραχώρησε το λογότυπό του για εκτύπωση στα ψηφοδέλτια του αδελφού κόμματος, παρακάμπτοντας έτσι τα περίπλοκα γραφειοκρατικά προσκόμματα που προβλέπονται για την εκπροσώπηση ενός συνδυασμού σε εθνικό επίπεδο.

 

Κύριε Ρίτσο, η Ιταλική Στατιστική υπηρεσία σηματοδοτεί την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας: Βοηθά πραγματικά η κιτρινοπράσινη κυβέρνηση (σ.σ. εννοεί το συνασπισμό Λέγκας – Κινήματος 5 αστέρων) τους εργαζόμενους; 

Για να μιλήσουμε για ανάκαμψη δεν αρκεί σίγουρα ένα τρίμηνο με ανάπτυξη στο 0,2%. Βγαίνουμε από μήνες ύφεσης και οι ιταλική οικονομία είναι ακόμα σε βαθιά κρίση. Κι έπειτα όταν μιλάμε για ανάκαμψη πρέπει να αναρωτηθούμε: Ανάκαμψη για ποιον; Το χάσμα μεταξύ μιας ελίτ υπερπλουσίων και της μεγάλης μάζας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων έχει μεγαλώσει δυσανάλογα τα χρόνια της κρίσης. Το ίδιο ισχύει για την ανεργία, αυτές οι στατιστικές δε λένε τίποτε. Αρκεί να δουλεύει κανείς λίγες ώρες για να θεωρηθεί εργαζόμενος. Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι πως σταθερά αυξάνονται εδώ και χρόνια οι συμβάσεις επισφαλούς εργασίας και μειώνονται οι αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι ελάχιστα έχουν να χαρούν.

 

Τι θα συμβουλεύατε την κυβέρνηση; Η πρόταση για κατώτατο μισθό είναι αριστερή; 

Ο κατώτατος μισθός υπάρχει και στο δικό μας πρόγραμμα. Από θέση αρχής συμφωνούμε γιατί είναι ένα εργαλείο ώστε να ανακόπτει τον ανταγωνισμό προς τα κάτων. Δεν έχουμε πολλά να συμβουλεύσουμε. Αυτή η κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις, δεν έχει επιφέρει καμία ρήξη με την ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ. Όταν είσαι μέσα σε αυτά τα στενά, τα περιθώρια κινήσεων είναι ελάχιστα. Χρειάζεται αλλαγή συστήματος.

 

Σήμερα είναι η γιορτή των εργαζομένων. Τα συνδικάτα είναι σε κρίση, οι δυνάμεις της αριστεράς το ίδιο, το Κίνημα 5 αστέρων και η Λέγκα φαίνεται να έχουν υποκλέψει τη στήριξη της πλειοψηφίας των εργαζομένων, γιατί; 

Τα συνδικάτα έχουν χάσει τη λειτουργία της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, όταν αγκάλιασαν τη συμμαχία και τις συμφωνίες με την κεντροαριστερά. Σήμερα μάλιστα η CGIL (σ.σ η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ιταλίας) του Λαντίνι που υποτίθεται πως θα έκανε αριστερή στροφή, συνυπογράφει μαζί με την Κονφιντούστρια (σ.σ τον ιταλικό ΣΕΒ) μια ανακοίνωση προς υπεράσπιση της ΕΕ. Μαζί με τα αφεντικά και υπέρ της ΕΕ που έχει μεγάλες ευθύνες για την επιδείνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πτώση των μισθών, τις μεταφορές επιχειρήσεων στο εξωτερικό, τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ενιαία αγορά είναι όργανο ανταγωνισμού προς τα κάτω σε βάρος των εργαζομένων. Ένα συνδικάτο που θέλει να είναι αγωνιστικό δεν μπορεί να το υπερασπίζεται. Το ίδιο σιχύει και για την αριστερά, που ακόμα και στη θεματολογία της έχει γίνει “ριζοσπαστικά σικ”, φοβιτσιάρα και έχει προδώσει τους εργαζόμενους, εγκαταλείποντας τον αγώνα για αλλαγή της κοινωνίας και περιοριζόμενη σε μάχες για τα αστικά δικαιώματα, αποδεχόμενη την ΕΕ, τις αγορές, βάζοντάς τις μάλιστα στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας της. Η Λέγκα και το κίνημα 5 αστέρων είναι ένα οδυνηρό μπέρδεμα για τους εργαζόμενους. Αλλά αν αυτοί τους ψηφίζουν το φταίξιμο ανήκει όλο στην αριστερά.

 

Κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει πως ο κομμουνισμός δεν είναι επίκαιρος, πως είστε γέροι και εκτός ιστορίας. Τι απαντάτε; 

Ο κομμουνισμός υποτιμήθηκε, έγινε θύμα επίθεσης και γελοιοποιήθηκε, Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απόλυτα σύγχρονο ιδανικό, για τον πραγματικό αγώνα της εποχής μας. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα μη βιώσιμο. Πριν λίγες μέρες διάβαζα στην Κοριέρε ντέλα Σέρα πως τα επόμενα χρόνια η αυτοματοποίηση της τεχνολογίας θα μειώσει πάνω από 30% τις θέσεις εργασίας. Με την καινοτομία θα μπορούσε να υπάρξει μια τεράστια πρόοδος στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, μειώνοντας τα ωράρια και αυξάνοντας τους μισθούς. Αλλά αν όλη η διαδικασία διευθύνεται από αυτό το σύστημα, με αυτούς τους κανόνες, από μια χούφτα μονοπώλια, θα είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο κατά των εργαζομένων. Θα αυξηθεί η εκμετάλλευση, η ανεργία και η φτώχεια, ενώ θα συγκεντρώνεται τεράστιος πλούτος σε λίγα χέρια. Μια στροφή προς το σοσιαλισμό είναι η μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας.

 

Δίνετε τη μάχη των ευρωεκλογών, ποιος είναι ο στόχος σας; 

Να μιλήσουμε στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, να δείξουμε πως υπάρχει εναλλακτική μεταξύ του ευρωπαϊσμού της αριστεράς και τον εθνικισμό της δεξιάς. Είμαστε ενάντια στην ΕΕ που είναι εργαλείο στα χέρια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των πολυεθνικών που τσακίζει τα δικαιώματα των εργατών. Την καταγγέλλουμε συνεκτικά και χωρίς καιροσκοπισμούς. Η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι για να αλλάξουμε κάποια εισαγωγικά στους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά για να ξαναφέρουμε μια επιλογή αλλαγή στην κοινωνία προς όφελος των λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι η μόνη ψήφος πραγματικά ενάντια στους κερδοσκόπους και όσους πλούτισαν σε βάρος των εργαζομένων. Γιατί για μας η εξουσία πρέπει να είναι στα χέρια των εργατών. Μόνο αυτοί παράγουν τον πλούτο, χωρίς αυτούς τίποτε δεν πάει μπροστά σε αυτή την κοινωνία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: