Make Starfleet Great Again

Η Space Force των ΗΠΑ, οι ομοιότητες με το σήμα του Star Trek, και η σοσιαλιστική Ουτοπία που οραματίστηκε ο δημιουργός της σειράς…

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε ντόρος με την αποκάλυψη του νέου σήματος της Space Force, του νεοσύστατου 6ου Σώματος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που εστιάζει στο Διάστημα.

Προφανώς όσο εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί τίποτα δεν μένει ανεκμετάλλευτο, και το Διάστημα δυνητικά είναι πηγή στρατιωτικής ισχύος αλλά και οικονομικών πόρων (ίσως όχι άμεσα, αλλά κάπου στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον). Ο ντόρος όμως δεν έγινε για την επερχόμενη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, αλλά για τη υπερβολική ομοιότητα μεταξύ του λογότυπου της Space Force και της Starfleet Command, της στρατιωτικής υπηρεσίας της Ομοσπονδίας (αγγλιστί Federation ή United Federation of Planets) στο τηλεοπτικό Star Trek. Ακόμα και ηθοποιοί του Star Trek μπήκαν στη κουβέντα ζητώντας μισοσοβαρά μισοαστεία πνευματικά δικαιώματα!

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το νέο λογότυπο βασίζεται σε παλιότερο στρατιωτικό έμβλημα των ΗΠΑ, το οποίο σαφώς κι έχει επιρροές από Star Trek, όπως και του Star Trek έχει επιρροές από τα εμβλήματα της NASA και παλιότερα εμβλήματα των ΗΠΑ.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο κόσμος του Star Trek που οραματίστηκε ο Gene Roddenberry ήταν ουσιαστικά μια σοσιαλιστική ουτοπία. Η Ομοσπονδία, ειδικά επί Star Trek The Next Generation, κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια διαγαλαξιακή ΕΣΣΔ, εφόσον το χρήμα έχει καταργηθεί, υπάρχει αφθονία αγαθών για όλους, η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας είναι η εξερεύνηση του σύμπαντος και η καλυτέρευση του ατόμου και της κοινωνίας ή όπως το όπως έθεσε ο Μαρξ «Η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός ξεχωριστά γίνεται η αναγκαία συνθήκη για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων».

Η Ομοσπονδία σύμφωνα με το γνήσιο όραμα του Roddenberry καμία σχέση δεν θα μπορούσε να έχει με ιμπεριαλισμό οποιασδήποτε μορφής. Γι’ αυτό και πληθώρα οπαδών του Star Trek πρότειναν άλλα λογότυπα για να αντλήσουν έμπνευση οι υπεύθυνοι της Space Force. Με τον βετεράνο του Star Trek George Takei να τα λέει έξω από τα δόντια και να προτείνει το σήμα της τυραννικής Galactic Empire από τον Πόλεμο των Άστρων.

Εμείς με τη σειρά μας δεν θα ευχηθούμε «μακροζωία και ευημερία» (live long and prosper – ο χαιρετισμός των Vulcan) στο νεοσύστατο σώμα, ούτε στον Τραμπ και στις ΗΠΑ. Θα αγωνιστούμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ώστε «η Γη να γίνει κόκκινη» από ζωή και να βάλει τον καπιταλισμό στη θέση που του αρμόζει, στο μουσείο της προϊστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού. Και τότε η ανθρωπότητα απαλλαγμένη από τα κεφαλαιοκρατικά παράσιτα, και με τους διαχωρισμούς φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικότητας να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, θα μπορέσει να κάνει το άλμα στο ύστατο σύνορο, το Διάστημα. Θα μπορέσει με τόλμη να πάει εκεί όπου δεν έχει πάει ποτέ κανείς. Make it so!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: