Λεωφορεία μόνο για Γερμανούς οδηγούς – Πόδι πήρε οδηγός που διατράνωσε με γοτθική γραφή την εθνική του καθαρότητα

“Αυτό το λεωφορείο το οδηγεί Γερμανός οδηγός” είχε τη φαεινή ιδέα να ανακοινώσει στην είσοδο του οχήματος ο πρώην πλέον εργαζόμενος των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, προκαλώντας την οργή των επιβατών και την απόλυσή του.

 Αναστάτωση προκάλεσε στο επιβατικό κοινό της Δρέσδης χαρτί αναρτημένο στις εισόδους δύο λεωφορείων της γραμμής, όπου σε γοτθική γραφή ο οδηγός καυχιέται πως “Αυτό το λεωφορείο το οδηγεί Γερμανός οδηγός”. Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά, είναι έντονα συνδεδεμένη διεθνώς με τη νεοναζιστική σκηνή, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει γερμανικές ρίζες, αλλά αγγλικές, αφού εφευρέθηκε από τον Άγγλο τυπογράφο Γουίλιαμ Κάρλσον το 1760 περίπου. Πρόκειται για την ίδια γραμματοσειρά που “άρεσε” στον υπόδικο πρώην βουλευτή της ΧΑ Ηλιόπουλο, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να χτυπήσει το τατού “Sieg Heil”, “χωρίς να ξέρει τι σημαίνει”. 

Δε χρειάζεται να είναι κανείς μέντιουμ για να αντιληφθεί τις κοινές ιδεολογικές συνιστώσες Ηλιόπουλου και του συγκεκριμένου οδηγού. Ο ίδιος θέλησε να βροντοφωνάξει τη “γερμανικότητά” του, σε έναν κλάδο όπου λόγω έλλειψης οδηγών υπάρχουν πολλοί μετανάστες, ιδίως από τη Σερβία.

Προφανώς πόνταρε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανοχής προς την ακροδεξιά και τον εθνικισμό που επεκτείνεται στη Γερμανία, λογάριαζε όμως δίχως τις αντιδράσεις επιβατών. Ο Πέτερ Ντέρφελ βρισκόταν καθ’οδόν προς τη δουλειά του, όταν είδα το χαρτί και προχώρησε άμεσα σε ανάρτηση στο τουίτερ με τη φωτογραφία, απευθυνόμενος στην Επιχείρηση Συγκοινωνιών Δρέσδης (DVB): “Τι διάολο είναι αυτό;”, αναρωτήθηκε έξαλλος ο επιβάτης.

 Η αντίδραση της δημοτικής επιχείρησης ήταν άμεση, αναφέροντας πως: “Κι εμείς αναρωτιόμαστε, τι δεν πάει καλά με το συνάδελφο. Σήμερα δεν κυκλοφορεί και αυτή η συμπεριφορά θα έχει και συνέπειες”. Όπως ανέφερε σε τοπικά μέσα εκπρόσωπος της επιχείρησης, πρόκειται για λεωφορεία μια θυγατρικής της DVB, όπου ένας οδηγός άλλαξε λεωφορεία στη διάρκεια της βάρδιάς του, μεταφέροντας και την πινακίδα. 

“Έμεινα έκπληκτος, όταν είδα το χαρτί στην είσοδο. Αρχικά δεν απόρησα, γιατί τέτοιες πράξεις γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτές τα τελευταία χρόνια”. 

Τελικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της DVB, κατόπιν επικοινωνίας με τη θυγατρική ο “εθνικά υπερήφανος” οδηγός δε θα ξαναδουλέψει στις αστικές γραμμές της πόλης, ενώ έχουν ανακοινωθεί κυρώσεις και από πλευράς της θυγατρικής.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις χρηστών στα ΜΚΔ: “Πελάτες, που αγόρασαν το “Αυτό το λεωφορείο το οδηγεί Γερμανός οδηγός” αγόραζαν κάποτε και το “Μην ψωνίζετε από Εβραίους”, σημειώνει κάποιος σαρκαστικά, ενώ άλλοι στέκονται στο γεγονός πως προφανώς ήθελε να διαφημίσει τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις. Άλλη χρήστρια στρέφει τα πυρά της και σε όσους λίγους έσπευσαν να υπερασπιστούν τον οδηγό, που “καταστρέφεται η ζωή του τώρα” ή να δηλώσουν πως είναι κι αυτοί “Γερμανοί, ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί”: “Όποιος τώρα παριστάνει τον αθώο και λέει “Μα μπορούμε ακόμα να το λέμε [ότι είμαστε Γερμανοί]: Όχι. Εκτός κι αν είσαι φασιστάκι… Αν κάποιος παρόλα αυτά “δε βλέπει κάτι κακό” σε αυτό, δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η ιδεολογία του. 

  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: