“Ξέρασε” ο Μαρκ Χάμιλ του Star Wars με την απεικόνιση του δικτάτορα Πινοτσέτ ως “Τζεντάι” στη Χιλή

Mε ένα πολύ χαρακτηριστικό για την περίσταση εμότικον απάντησε ο δημοφιλής ηθοποιός στην εικόνα του δικτάτορα με τη μορφή Τζεντάι που έφτιαξε ακροδεξιό κόμμα της Χιλής.

Ο Μαρκ Χάμιλ, γνωστός κυρίως χάρη στο ρόλο του ως Λούκ Σκάιγουοκερ στο Σταρ Γουόρς, εξέφρασε με λακωνικό και γλαφυρό τρόπο την αποστροφή του για την οικειοποίηση της εικόνας ενός Τζεντάι από ακροδεξιό κόμμα στη Χιλή. Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα “Εθνικής Δύναμης” παρουσίασε με χρήση φωτοσόπ των αιμοσταγή δικτάτορα Πινοτσέτ ως Τζεντάι, προκειμένου να προσελκύσει οπαδούς. Στην ίδια αφίσα η ακροδεξιά πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί στα ισπανικά την ατάκα – σήμα κατατεθέν των Τζεντάι “May the force be with you”, για να παροτρύνει τους Χιλιανούς να “γίνουν μέλη της πραγματικής δύναμης” που θα μπορούσε να καταστρέψει την “ανατρεπτική αριστερά” στη χώρα.

Ο Χάμιλ έμαθε γι’ αυτή την απόπειρα πολιτικής καπηλείας, από χρήστρια του τουίτερ που ανήρτησε τη φωτογραφία, που φέρεται να είναι του 2019, ζητώντας από τον ηθοποιό να εκφράσει την άποψή του.

Εκείνος ανταποκρίθηκε, χωρίς λόγια, αλλά αναρτώντας εμότικον που ξερνάει και σε αυτή την περίπτωση μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Ο Χάμιλ έχει ασχοληθεί και άλλες φορές με τα δρώμενα στη Χιλή, αφού στις 25 του περασμένου Οκτώβρη. λίγο καιρό μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων, ο Χάμιλ έκανε ανάρτηση με την οποία χαιρέτιζε τους Χιλιανούς διαδηλωτές και τους έγραφε πως “Ο κόσμος σας παρακολουθεί. Αντισταθείτε”.

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα συνεχίζονται, με την καταστολή να οργιάζει και την αστυνομική βία να έχει αφήσει πίσω της 29 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, από τους οποίους 400 περίπου έχουν τραύματα στα μάτια. Την ίδια ώρα έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα για τη χρήση κίτρινου νερού από την αστυνομία την Παρασκευή, που καταγγέλλεται ότι περιείχε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: