Κόβει τα κουπόνια σίτισης σε εκατομμύρια Αμερικανούς “ενάντια στην τεμπελιά” η κυβέρνηση Τραμπ

O υπουργός Γεωργίας της χώρας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “η εξάρτηση από την κυβέρνηση ποτέ δεν ήταν το νόημα του αμερικανικού ονείρου”

Η κυβέρνηση Τραμπ βασίζει μεγάλο μέρος της προπαγάνδας της στην ευημερία των αριθμών στην οικονομία επί διακυβέρνησής της, περιλαμβανομένων των χαμηλών μονοψήφιων ποσοστών ανεργίας. Η μαγική εικόνα καταρρέει ωστόσο, όταν δει κανείς το βαθμό εξάρτησης μεγάλου αριθμού της αμερικανικής κοινωνίας από κουπόνι σίτισης, αφού ο αριθμός των φτωχών εργαζόμενων που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα απαραίτητα αυξάνεται.

Αυτό δεν πτοεί καθόλου την κυβέρνηση, που από την 1η Απρίλη αρχικά θα ξεκινήσει να περικόπτει το πρόγραμμα SNAP “Supplemental Nutrition Assistance Program”, το οποίο λαμβάνουν ως τώρα 38 εκ. Αμερικανοί. Για κάποιους από αυτούς τα κουπόνια είναι κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης, ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους. Στις περισσότερες πολιτείες, το επίδομα ανεργίας δεν ξεπερνάει τις 26 βδομάδες κι έτσι τα κουπόνια, που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 126 δολάρια το μήνα και εξαργυρώνονται σε σούπερ μάρκετ, αποτελούν βασική πηγή για την κάλυψη μέρους τουλάχιστον των ατομικών διατροφικών αναγκών.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, από την 1η Απρίλη 700.000 δικαιούχοι θα χάσουν τα κουπόνια, ενώ ο αριθμός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί στο μέλλον. Ήδη οι υπάρχονες νομοθετικοί περιορισμοί στη χορήγηση της βοήθειας δεν ήταν αμελητέοι, καθώς προβλέπεται πως ανά τρεις μήνες, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να έχουν εργαστεί τουλάχιστον για 20 ώρες ή να έχουν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, ειδάλλως χάνουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα μετά την παρέλευση του τριμήνου. Διάφορα παραθυράκια επέτρεπαν ως τώρα την παράκαμψη τέτοιων αυστηρών διατάξεων, ειδικά σε φτωχότερες πολιτείες των ΗΠΑ με μεγάλο ποσοστό αγροτικών περιοχών. Με πρόβλεψη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ από το Δεκέμβρη, κάτι τέτοιο θα απαγορεύεται πλέον στις πολιτείες με ποσοστό κάτω του 6% ανεργίας, αποκλείοντας δηλαδή όλες τις ΗΠΑ εκτός από την Αλάσκα.

Ο Τραμπ ήδη από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός είχε ισχυριστεί πως: “Εκατομμύρια άνθρωποι δε χρειάζονται πια κουπόνι σίτισης” επειδή τάχα “έχουν όλοι δουλειά” και “είναι καλά”. Ο υπουργός Γεωργίας Τζορτζ Περντιού μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δικαιολογώντας τις περικοπές ως αντικίνητρο στην τεμπελιά. “Για πολλούς Αμερικανούς το ομοσπονδιακό πρόγραμμα (κουπονιών) έχει γίνει τρόπος ζωής”, υποστήριξε ο υπουργός, αλλά “το δημόσιο χέρι δεν μπορεί μόνο να δίνει αιωνίως”. Σε άλλη περίσταση, επανήλθε σε παρόμοια νεοφιλελεύθερη ρητορική λέγοντας πως “η εξάρτηση από την κυβέρνηση ποτέ δεν ήταν το νόημα του αμερικανικού ονείρου”. .

Τα σχέδια του Περντιού περιλαμβάνουν την περικοπή της βοήθειας σε ως 4 εκατομμύρια δικαιούχους, ενώ σύμφωνα με το CBS ο τελικός αριθμός όσων δουν να περιορίζονται ή να σταματούν τελείως τα κουπόνια τους ανέρχεται σε 5,3 εκ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσδοκά εξοικονόμηση 5,5 δις. δολαρίων σε πέντε χρόνια, ενώ φιλανθρωπικές οργανώσεις και συσσίτια προετοιμάζονται για καταιγισμό επισκεπτών. Στις μισές τουλάχιστον πολιτείες των ΗΠΑ εκφράζονται φόβοι για επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς ειδικά στην ύπαιθρο, περίπο 80% του τζίρου στο λιανεμπόριο προέρχεται από τα συγκεκριμένα κουπόνια.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: