Η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία καταδικάζουν το χτύπημα κατά της Συρίας

Άμεσες και κατηγορηματικές καταδίκες του ιμπεριαλιστικού χτυπήματος στη Συρία από κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, που βιώνουν καθημερινά την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ πήραν άμεσα σαφή και κατηγορηματική θέση ενάντια στο ιμπεριαλιστικό χτύπημα στη Συρία, με ανακοινώσεις και δηλώσεις-παρεμβάσεις στελεχών τους. Παραθέτουμε τη δήλωση της Κουβανικής κυβέρνησης κι αντίστοιχες τοποθετήσεις από το Βολιβιανό Πρόεδρο Έβο Μοράλες και ένα στέλεχος της Εθνικής Συνταγματικής Βουλής στη Βενεζουέλα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η Επαναστατική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας εκφράζει την πιο έντονη καταδίκη της για τη νέα επίθεση που διέπραξαν οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους, τη νύχτα της 13ης Απριλίου εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, με πρόσχημα την υποτιθέμενη χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χημικών όπλων εναντίον άμαχων πολιτών.

Αυτή η μονομερής ενέργεια, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί μια καταφανή παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του χάρτη αυτού του οργανισμού και συνιστά έγκλημα εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, που οξύνει τη σύγκρουση στη χώρα και την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στη Συρία, χωρίς να έχει αποδειχτεί η χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της χώρας και παρά το ότι η Τεχνική Γραμματεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ειδοποίησε ότι θα στείλει σύντομα μια ομάδα της Αποστολής Διερεύνησης Γεγονότων, για να επιθεωρήσει άμεσα την τοποθεσία της Ντούμα, όπως είχαν ζητήσει η Συρία και η Ρωσία.

Η Κούβα, από τα πρώτα συμμβαλλόμενα μέρη και κράτος-μέλος της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση αυτών και άλλων όπλων μαζικής εξόντωσης από οποιονδήποτε παράγοντα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η Επαναστατική Κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της στο λαό και την κυβέρνηση της Συρίας για τις απώλειες ζωών και τις υλικές ζημιές που προκάλεσε αυτή η σκαιά επίθεση.

Αβάνα, 13 Απριλίου 2018

Πηγή Cuba Debate

O Βολιβιανός Πρόεδρος Έβο Μοράλες έγραψε στο προφίλ του στο Τουίτερ: “με τη δύναμη της αξιοπρέπειας, της άμυνας της ειρήνης και των λαών του κόσμου, καταδικάζουμε έντονα την παράλογη επίθεση Τραμπ ενάντια στον αδελφό λαό της Συρίας. Χτες επινόησαν ψεύτικα όπλα μαζικής καταστροφής για να εισβάλουν στο Ιράκ, σήμερα εκτοξεύουν πυραύλους, με παρόμοια δικαιολογία”.

Αναφερόμενος στο 2003 και τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους (το νεότερο) έγραψε σε άλλο μήνυμά του: “Αυτό που επιδίωκε τότε ήταν να κυριαρχήσει (σ.σ.: να γίνει κύριος, να ελέγξει) στο πετρέλαιο. Τώρα ο Τραμπ επαναλαμβάνει μια άθλια ιμπεριαλιστική επίθεση, για να κυριαρχήσει στους φυσικούς πόρους άλλης χώρας”.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Συνταγματικής Βουλής της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, σημείωσε: “H φιλοπόλεμη στάση της Δύσης, καθοδηγούμενη από τη λευκή αμερικάνικη “υπεροχή” βρίσκει σαδιστική ικανοποίηση στο ψέμα, για να δικαιολογήσει τη βαρβαρότητά της ενάντια στους λαούς του κόσμου. Είμαστε δισεκατομμύρια αυτοί που θέλουμε την ειρήνη στον πλανήτη. Όχι στον πόλεμο! Όχι στον ιμπεριαλισμό!”

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: