Κλείνουν κοινωνικά συσσίτια στη Γερμανία λόγω κορονοϊού – Στον αέρα χιλιάδες άποροι

H παραχώρηση σημαντικών λειτουργιών του κοινωνικού κράτους στην ιδιωτική πρωτοβουλία έχει απρόσμενες και σοβαρές συνέπειες για τον μεγάλο αριθμό ατόμων που εξαρτώνται καθημερινά από τα συσσίτια διάφορων εθελοντικών οργανώσεων.

Παράπλευρες συνέπειες έχει η διάδοση του κορονοϊού, στο βαθμό που συνδυάζεται με την παράδοση δομών του κοινωνικού κράτους σε ιδιώτες, εν προκειμένω σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αυτό αφορά τα εκατοντάδες κοινωνικά συσσίτια – παντοπωλεία της χώρας, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο καθημερινά 1,6 εκ. άνθρωποι. Ήδη λόγω της πανδημίας έχουν κλείσει 30 από τα 950 συσσίτια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες μέρες.

Ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους χωρίς μέτρα ασφαλείας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των περίπου 60.000 εθελοντών, εκ των οποίων 90% είναι άνθρωποι τρίτης ηλικίας και άρα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο Γιόχεν Μπριλ, επικεφαλής της Οργάνωσης Βοήθειας Συσσιτίων, ζητά από τους νέους να αντικαταστήσουν προσωρινά τους ηλικιωμένους εθελοντές και παράλληλα ζητά οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, αφού πλέον έχει πέσει και ο αριθμός τροφίμων που δωρίζεται στα συσσίτια, μετά την επιδρομή πολλών καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ εν μέσω φόβου καραντίνας λόγω κορονοϊού. Επιπλέον, τα κλειστά συσσίτια χάνουν τα έσοδα από τα μικρά έστω ποσά των άπορων χρηστών τους, την ώρα που παραμένουν πάγια έξοδα όπως ενοίκια για τους χώρους διανομής και αποθήκευσης κι ασφάλισης των οχημάτων μεταφοράς: “Αναμένουμε η πολιτική να στηρίξει την οργάνωση κοινής ωφελείας, για να αποτρέψει μακροπρόθεσμο κλείσιμο των συσσιτίων”, προσθέτει ο Μπριλ.

Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά πόσο βασικό είναι ο τομέας της στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων να βρίσκεται αποκλειστικά υπό δημόσιο έλεχο, ώστε να είναι στελεχωμένο με επαρκές προσωπικό και να λαμβάνονται με σχέδιο όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία αυτής της ζωτικής σημασίας υπηρεσίας στους πιο άπορους πολίτες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: