ΚΚ Τουρκίας – ΚΚΕ: «Να ξεκουμπιστούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας!» – Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στα Άδανα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Καμιά δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τον οργανωμένο λαό που παλεύει για μια κοινωνία χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Να κλείσουν τώρα σε Τουρκία και Ελλάδα οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου που στοχοποιούν τους λαούς μας! Να αποδεσμευτούν οι χώρες μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και το ΝΑΤΟ, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους!

Με μεγάλη πολιτική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση από τα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, τα Άδανα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη γειτονική χώρα το απόγευμα της Κυριακής 15 Μάη.

Τα Άδανα απέχουν μόλις 8 χιλιόμετρα από τη μεγάλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ, όπου έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 48 πυρηνικές βόμβες.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας (ΚΝΤ) είχε πραγματοποιήσει μαζική κινητοποίηση έξω από τη βάση, απαιτώντας το κλείσιμό της, με το σύνθημα «ΝΑΤΟ ξεκουμπίσου, αυτή η πατρίδα μας ανήκει!».

Επίσκεψη στα «Στέκια της Γειτονιάς» του ΚΚΤ στα Άδανα: «Οργανώνουμε τον κόσμο, δυναμώνουμε το κόμμα μας»

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Άρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, επισκέφτηκε το μεσημέρι της Κυριακής, αμέσως μετά την άφιξή της στα Άδανα, δύο «Στέκια της Γειτονιάς» που το ΚΚΤ έχει στην πόλη αυτή, στις συνοικίες Ακαπί και Τόρος.

Εκεί ήρθε σε επαφή με δεκάδες μέλη του ΚΚΤ και άλλους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε αυτά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων, όπως είναι η έλλειψη χώρων για τα παιδιά ή το ζήτημα των σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τη στήριξη της πάλης των εργαζομένων και των συνδικάτων της περιοχής. Στα Στέκια πραγματοποιούνται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά, δράσεις για τη στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως προβολή ταινιών, ενώ δραστήρια συμμετέχουν στην καμπάνια του ΚΚΤ για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στο Ιντσιρλίκ και με εξορμήσεις γνωρίζουν στους κατοίκους των περιοχών τις δράσεις και τις θέσεις του ΚΚΤ.  Όπως είπε ένα στέλεχος του ΚΚΤ, μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα Στέκια της Γειτονιάς «από τη μια οργανώνουμε τον κόσμο και από την άλλη δυναμώνουμε το κόμμα μας».

Η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στα Άδανα

Η νεολαία του ΚΚ Τουρκίας, με συνθήματα όπως «ΝΑΤΟ τσακίσου και φύγε, αυτή η χώρα μας ανήκει», «Η νεολαία είναι το μέλλον, ο σοσιαλισμός θα έρθει!», «Τα εργοστάσια, τα χωράφια, η πολιτική εξουσία όλα θα ανήκουν στους ανθρώπους του μόχθου!», «Λαός οργανωμένος ποτέ νικημένος!», «Ζήτω το ΚΚΤ, ζήτω το ΚΚΕ», έδωσε μαχητικό «παρών» στη μαζική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στα Άδανα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής και στην οποία μίλησαν ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΤ και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του Κ. Οκουγιάν αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και γενικότερα στις εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που από τη μεριά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ ιδιαίτερο ρόλο παίζει η τεράστια βάση του Ιντσιρλίκ που βρίσκεται στα Άδανα, όπου ο λαός ταυτόχρονα πλήττεται από τη φτώχεια σε μια περιοχή στην οποία ζουν Τούρκοι, Άραβες, Κούρδοι, μετανάστες Σύροι. Αναφέρθηκε στην καμπάνια συλλογής υπογραφών του ΚΚΤ ενάντια στα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην πόλη και πρόσθεσε πως η πάλη για να κλείσει η βάση, για να φύγουν οι ΗΠΑ από τη χώρα θα συνεχιστεί. Το ΚΚΤ είναι το μόνο κόμμα που καταδικάζει ΝΑΤΟ και ιμπεριαλισμό. Αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για αντικατάσταση των πυρηνικών βομβών που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ και είναι παλιότερης τεχνολογίας με πιο σύγχρονα πυρηνικά όπλα, που όπως είπε μπορούν να τα χρησιμοποιούν στο Ιράκ, στη Ρωσία, στη Συρία, σημειώνοντας πως μπορεί η βάση να γίνει αιτία για να δοθούν πλήγματα σε γειτονικούς λαούς, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μαγνήτη κινδύνου για τον τουρκικό λαό.

Ο Κ. Οκουγιάν αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορική εμφάνιση και αξιοποίηση των πυρηνικών όπλων από τους ιμπεριαλιστές, αλλά και στους σημερινούς σχεδιασμούς τους. Σημείωσε πως η ΕΣΣΔ ήταν το καλύτερο παράδειγμα όπου οι λαοί ζούσαν αδελφωμένοι και πως σήμερα οι απλοί Ρώσοι και Ουκρανοί δεν καταλαβαίνουν γιατί γίνεται ο πόλεμος. Οι εξελίξεις, όπως είπε, δείχνουν πως ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και δεν παίρνει καθυστέρηση.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΤ αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις του κόμματός του με το ΚΚΕ. Είπε πως τα δύο κόμματα προσεγγίζουν την επανάσταση με τον ίδιο τρόπο, διαθέτουν παρόμοιες στρατηγικές αναλύσεις, είναι δύο κόμματα που λένε ότι δεν θα γλιτώσουμε από όλα τα προβλήματα αν δεν ξεμπερδέψουμε με το σύστημα.

Αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας πως το πάντα το ΚΚΕ είναι στην πρωτοπορία στην πάλη ενάντια στις βάσεις, ενάντια στο ΝΑΤΟ, πως αληθινός πατριωτισμός είναι η πάλη  για να φύγουν οι βάσεις. Και κάλεσε να δυναμώσει η πάλη του τουρκικού λαού και της νεολαίας για μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη, σοσιαλιστική Τουρκία!

Από τη μεριά του ο Ελ. Βαγενάς μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των κομμουνιστών της Ελλάδας και σημείωσε πως «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας, στα Άδανα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας, με το οποίο το ΚΚ Ελλάδας έχει αναπτύξει πολύχρονους και στενούς, συντροφικούς δεσμούς συνεργασίας. Την κοινή μας πάλη την ενώνει το δίκιο του κοινού μας αγώνα για μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα ζουν χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Πολέμους που μακελεύουν τους λαούς, όπως τώρα στην Ουκρανία και στους οποίους ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, όπως είναι η βάση του Ιντσιρλίκ, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην περιοχή μας, με ειδικό ρόλο και πυρηνικά όπλα που βρίσκονται εδώ. Με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής δεξιάς της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης “αριστερής” του ΣΥΡΙΖΑ και η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια μεγάλη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Το ΚΚΕ αντιτίθεται και παλεύει ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη, μιας και οι στρατιωτικές βάσεις αντικειμενικά εμπλέκουν τους λαούς μας στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Αυτό το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις έστειλε πριν λίγες μέρες το ΚΚΕ από τον βράχο της Ακρόπολης. Το στέλνουμε και σήμερα μαζί με το ΚΚΤ στη σημερινή μας εκδήλωση».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε διεξοδικά στις θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο όπως και στην Κοινή Ανακοίνωση των ΚΚ και κατέληξε: «Καμιά δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τον οργανωμένο λαό που παλεύει για μια κοινωνία χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Να κλείσουν τώρα σε Τουρκία και Ελλάδα οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου που στοχοποιούν τους λαούς μας! Να αποδεσμευτούν οι χώρες μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και το ΝΑΤΟ, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους!».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: