Κινητοποίηση του ΚΚ Μεξικού ενάντια στην ποινικοποίηση των διαδηλώσεων στην επαρχία Ταμπάσκο

Ο νόμος στρέφεται εναντίον όσων αντιστέκονται στα “μεγάλα έργα” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ειδικότερα τους συνδικαλισμένους εργάτες, αλλά και τους ιθαγενείς στα νοτιανατολικά της χώρας.

Σε ξεσηκωμό καλεί το λαό στο κρατίδιο Ταμπάσκο του Μεξικού το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, ενάντια στην απόφαση του τοπικού κυβερνήτη να μεταρρυθμίσει τον ποινικό κώδικα με τρόπο που ουσιαστικά απαγορεύει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το οποίο θεωρητικά είναι αναπόσπαστο τμήμα του συντάγματος της χώρας, που τυπικά έχει μεγαλύτερη ισχύ από την τοπική νομοθεσία.

Οι κομμουνιστές καταγγέλλουν πως ο λεγόμενος “Νόμος Γκαρότε” είναι ένα ακόμα καταπιεστικό μέτρο, από αυτά που προωθεί η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ, που αρέσκεται να εμφανίζεται ως “αριστερή”, ανάμεσά τους η δημιουργία της Εθνοφρουράς, ενός νέου κατασταλτικού σώματος.

Πιο συγκεκριμένα ο νόμος στρέφεται εναντίον όσων αντιστέκονται στα “μεγάλα έργα” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ειδικότερα τους συνδικαλισμένους εργάτες, αλλά και τους ιθαγενείς στα νοτιανατολικά της χώρας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως για τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, προτεραιότητα δεν είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που κατατρώει τις σάρκεις του Μεξικού, αλλά η στοχοποίηση των εργατικών αγώνων για τη διασφάλιση των μονοπωλιακών κερδών.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το ΚΚΜ, τα μέτρα αυτά έχουν και προληπτικό χαρακτήρα, ενόψει της διαφαινόμενης επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος, που προοιωνίζεται μια κρίση πιθανά βαθύτερη κι από εκείνη του 2008. Η αποτροπή μαζικών απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ιεραρχείται πολύ ψηλά από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ομπραντόρ.

Το ΚΚΜ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, με όσες δυνάμεις διαθέτει, με συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας και καλέσματα για τη συγκρότηση μιας ισχυρής αντίστασης σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: