Καταστολή και δακρυγόνα από τη γαλλική αστυνομία στις νέες διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού Μακρόν

Αστυνομικοί εισέβαλλαν σε σταθμό όπου είχαν μπει διαδηλωτές, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους.

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι, ενάντια στην αντιλαϊκή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο σταθμό Gare du Nord, που χρησιμοποιείται από επιβάτες και ιδιαίτερα τουρίστες για να πάρουν τα τραίνα Eurostar, καθώς και στο σταθμό Gare de l’Est. Στον πρώτο σταθμό εισέβαλαν στη συνέχεια άνδρες των δυνάμεων καταστολής που έγιναν δεκτοί με έντονες αποδοκιμασίες.

Σε άλλα σημεία της πόλης, συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε κάδους, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και μέλη των “Κίτρινων Γιλέκων”. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, στα οποία προσέφυγε και την ώρα που η συγκέντρωση περνούσε από την περιοχή της Βαστίλης.

Ο Μακρόν εμμένει στην ορθότητα των μεταρρυθμίσεών του για την “απλοποίηση” του “συγκεχυμένου” συνταξιοδοτικού συστήματος που ισχύει σήμερα στη Γαλλία. Στην πραγματικότητα, στόχος είναι η εξώθηση των εργαζομένων σε περισσότερα χρόνια δουλειάς και ο περιορισμός των απολαβών τους.

“Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν λίγο τι κοινωνία θέλουν γενικά και, σε πιο προσωπικό επίπεδο, είτε είσαι 20, 30, 40 ή 50 χρονών, κάποια στιγμή θα συνταξιοδοτηθείς”, λέει ο πενηντάρης Ζαν Γκαμπριέλ Μαέο, τεχνικός βιομηχανίας , προσθέτοντας πως “Αν το σύστημα που προτείνεται τώρα περάσει όπως το παρουσίασαν, θα είναι μια κοινωνική καταστροφή. Ήδη, εξαιτίας των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων άνθρωποι βγαίνουν με πενιχρές συντάξεις”.

Η απεργία μπαίνει στην 32η μέρα της και παρά την μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της ακινητοποίησης των περισσότερων συρμών στη χώρα, υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη στους απεργούς, ενώ η επόμενη μεγάλη διαδήλωση σε πανεθνικό επίπεδο προγραμματίζεται για τις 9 Γενάρη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: