Κάψε-κάψε τι θα κάψεις – Ρούχα κι αξεσουάρ 31 εκ. ευρώ στην πυρά για να μην “αλλοιωθεί” το brand name της Burberry

Άλλη μια φορά ο καπιταλισμός δρέπει δάφνες ορθολογικής διαχείρισης του παραγόμενου πλούτου, μετατρέποντας ρούχα, αρώματα και τσάντες σε θερμική ενέργεια.

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περί τα 31 εκατομμύρια ευρώ κόστιζαν ρούχα, αξεσουάρ και αρώματα που έκαψε η βρετανική μάρκα Burberry, 6% παραπάνω από την αξία των προϊόντων που είχε ξεφορτωθεί η εταιρίεα την περασμένη χρονιά. Η επιχείρηση μάλιστα καμαρώνει πως η διαδικασία της καύσης είναι “φιλική προς το περιβάλλον”, καθώς η παραγόμενη θερμότητα αξιοποιείται ενεργειακά.  Η ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα αρωμάτων που κάηκε φέτος οφείλεται σε νέα εμπορική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Coty. Στόχος της εταιρείας είναι να αποτραπεί η κλοπή προϊόντων και κυρίως η πώλησή τους σε φτηνές τιμές που θα “υποβάθμιζαν” το brand name της εταιρείας. Όπως και άλλες επιχειρήσεις του είδους της, η Burberry έχει να αντιμετωπίσει το καπιταλιστικό παράδοξο πως από τη μια επιθυμεί την επέκτασή της, από την άλλη η τελευταία καθιστά λιγότερο “ιδιαίτερο” το όνομα της επιχείρησης και δημιουργεί στοκ, που κινδυνεύει να διατεθεί στην αγορά και να επηρεάσει και πάλι τη “μοναδικότητα” της μάρκας. Ούτε και για σκοπούς αστικής φιλανθρωπίας ενδείκνυται η διάθεσή τους σε αναξιοπαθούντες, γιατί μπορεί να μπει σε κανέναν πεινασμένο η ιδέα να πουλήσει το ρούχο για να πάρει κάτι πιο απαραίτητο, αλλά ούτως ή άλλως ποιος θα διέθετε ένα Χ σεβαστό ποσό για να φορέσει κάτι που με το οποίο θα κυκλοφορούσε ο τελευταίος πληβείος;

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς είναι πραγματικά τεράστιες οι καταστροφές προϊόντων κάθε είδους, από τρόφιμα μέχρι κινητά και ηλεκτρικές συσκευές, κάθε χρόνο. Μόνο που γι’αυτή την πραγματικά παράλογη σπατάλη, όλοι όσοι παρουσιάζουν τον καπιταλισμό ως πιο ταιριαστό στην “ανθρώπινη φύση”, δεν έχουν να πουν τίποτε, ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως αν με τέτοια ευκολία η φύση μας σπαταλούσε τους διαθέσιμους πόρους, το ανθρώπινο είδος μάλλον θα είχε εκλείψει εδώ και κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Είναι αλήθεια όμως ότι ο καπιταλισμός έχει καλές πιθανότητες να τα καταφέρει εκεί όπου απέτυχαν παγετώνες, ασθένειες και άγρια θηρία, μέχρι τουλάχιστον να πάψει να αντιμετωπίζεται ως “φυσικό φαινόμενο”.

Με πληροφορίες από bbc.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: