Η μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση των τελευταίων ετών σε ολόκληρη την Κούβα

Μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, αλλά και καταδίκης του νέου γύρου επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά της ίδιας της Κούβας κυριάρχησαν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού.

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά έζησε χθες η Κούβα, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων του νησιού της Επανάστασης. Με το γενικό σύνθημα των συνδικάτων «Ενότητα, χρέος και νίκη» οι Κουβανοί διαδηλωτές δεν τίμησαν μόνο το νόημα της ημέρας, αλλά εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας, που βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, αλλά και καταδίκασαν τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας τους.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ένα απόσπασμα από ομιλία του Φιντέλ Κάστρο για το περιεχόμενο της κουβανικής επανάστασης από την πρωτομαγιά του 2000, συγκεντρώθηκε από τις επτά το πρωί μια διαδήλωση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Αβάνα, με μπροστάρηδες τους 60.000 εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, που εμφανίστηκαν με τις άσπρες μπλούζες τους. Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και το υπόλοιπο προσωπικό είχαν σημαίες από τις 68 χώρες, στις οποίες η Κούβα έχει τις περίφημες ιατρικές αποστολές της, σύμβολο του διεθνισμού της σε όλο τον κόσμο. «Το διεθνισμό και την αλληλεγγύη μας δεν μπορεί κανείς να τα σταματήσει». Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ ήδη από την αρχή της πορείας είχε κάνε ανάρτηση στο τουίτερ, με την οποία καταδίκαζε τις απειλές, τη χειραγώγηση και τα ψέματα του «ιμπεριαλισμού των Γιάνκηδων».

Στην Αβάνα και άλλες πόλεις, υπήρχε κόσμος που ήδη από το προηγούμενο βράδυ είχε μαζευτεί στους δρόμους. Στην εξέδρα μπροστά στο μνημείο του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από 140 συνδικάτα, την κυβέρνηση, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οργανώσεις πολιτών. Παρόντες ήταν επίσης αντιπρόσωποι από 103 χώρες, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο σκηνικό με τις σημαίες τους, ενώ στην πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα ήρθαν να προστεθούν οι ρυθμοί της σάλσα και της ρούμπα. Στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά και πολλά ακόμα αστικά κέντρα, συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Επιπλέον, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί πριν λίγες μέρες, στα πλαίσια της Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε και επίσημα η απονομή του βραβείου Λένιν στο Ραούλ Κάστρο, από τον Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρο της ρωσικής δούμας και του ΚΚΡΟ. Ο ίδιος δήλωσε πως ο λαός του νησιού δε θα ξεχάσει ποτέ «την ευγνωμοσύνη που οι Κουβανοί επαναστάτες οφείλουμε στη Σοβιετική ένωση και ιδιαίτερα στον ηρωικό ρωσικό λαό». Υπενθύμισε επίσης τα λόγια του Φιντέλ πως «χωρίς τη βοήθεια κάθε είδους που λάβαμε από τη Σοβιετική Ένωση θα ήταν δύσκολο, όσο ηρωική κι αν ήταν η αντίσταση του λαού μας, να βγούμε νικητές όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια».

Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί επίσης στο συνεδριακό κέντρο της πρωτεύουσας μια διεθνής συνάντηση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή Κουβανών και ξένων ειδικών, με θέμα μεταξύ άλλων το συντονισμό των διεθνών ενεργειών για τον τερματισμό του φονικού εμπάργκο των ΗΠΑ, την υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε διεθνές επίπεδο.

Με πληροφορίες από granma και jungewelt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: