Η κρίση είναι ευκαιρία – Πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια η περιουσία των δισεκατομμυριούχων στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Η κατάσταση αυτή συγκέντρωσης τόσου πλούτου σε τόσο λίγα χέρια, συγκρίνεται μόνο με τις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ, όταν κυριαρχούσαν επιχειρηματικές δυναστείες όπως τον Κάρνεγκι, Βάντερμπιλτ και Ροκφέλερ.

Πίσω από τις αταξικές ανοησίες για τον “ιό που δεν κάνει διακρίσεις”, τη δοκιμασία όπου “είμαστε όλοι μαζί σε αυτό” κρύβεται η πραγματικότητα της τεράστιας ανισότητας, που έγινε ακόμα βαθύτερη με πρόσχημα την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ελβετική τράπεζα UBS, οι ισχυρότεροι μεγιστάνες της γης αύξησαν αθροιστικά τον πλούτο τους κατά 27,5% στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, από τον Απρίλη ως τον Ιούλη του 2020. Συγκεκριμένα, η έκθεση της τράπεζας αναφέρει ότι οι δισεκατομμυριούχοι τα “πήγαν εξαιρετικά καλά” στη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας τον πλούτο τους στα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά ήρθαν σε μια περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, περιμένοντας να ζήσουν από επιδόματα, ενώ αναρίθμητες μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο οριστικά. Με τον τρόπο αυτό, οι μεγιστάνες του πλούτου ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ τους στα τέλη του 2017, όταν και ανερχόταν 8,9 τρισεκατομμύρια η περιουσία τους.

Η κατάσταση αυτή συγκέντρωσης τόσου πλούτου σε τόσο λίγα χέρια, συγκρίνεται μόνο με τις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ, όταν κυριαρχούσαν επιχειρηματικές δυναστείες όπως τον Κάρνεγκι, Βάντερμπιλτ και Ροκφέλερ. Ενδεικτικά, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη αυτή τη στιγμή, δηλαδή ο ιδρυτής και CEO της Άμαζον, Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 74 εκ. δολάρια, αγγίζοντας τα 189 δις, ενώ ο ιδρυτής της Τέσλα, Έλον Μασκ, είχε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, κατά 76 δις, φτάνοντας στα 103 δις συνολικά.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι 209 δισεκατομμυριούχοι έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν 7,2 δις δολάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν μόλις στο 0,07% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων, ενώ 9 στους 10 εξ αυτών δε συμμετέχουν ούτε και με τέτοια ψίχουλα σε αυτή την επίδειξη αστικής φιλανθρωπίας.

Τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της εξοργιστικής ανισοκατανομής επισημαίνει ο ίδιος ο υπεύθυνος της UBS για την έρευνα Γιόζεφ Στράντλερ, λέγοντας πως η αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων σε τέτοιο βαθμό, την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων παλεύουν να επιβιώσουν θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημόσια και πολιτική οργή, η οποία ενδεχομένως “να γυρίσει μπούμερανγκ”. Είναι σαφές ότι οι αστοί και τα επιτελεία τους γνωρίζουν πολύ καλά το εκρηκτικό μίγμα που έχει δημιουργήσει το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο βασίζουν την ευημερία τους, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για την τάξη στην οποία ανήκουν και υπηρετούν. Δεν είναι τυχαίο που η καταστολή με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας εντείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο περιορισμός των ελευθεριών γίνεται ξεκάθαρα ολοένα και περισσότερο πως έρχεται για να μείνει, ενόψει της καπιταλιστικής κρίσης που σοβεί και ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί στο μέγιστο βαθμό της.
Με πληροφορίες από telesur
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: