“H Μπολόνια δε μασάει” – Με “Bella Ciao” και συνθήματα υποδέχτηκαν το Ματέο Σαλβίνι χιλιάδες διαδηλωτές

Πλημμύρισαν δρόμοι και πλατείες της ιταλικής πόλης ενάντια στον ακροδεξιό ηγέτη της Λέγκας, που επέλεξε να κάνει συνέδριο σε μια πόλη – σύμβολο της ιταλικής αντίστασης.

Την Μπολόνια, “πρωτεύουσα” των παρτιζάνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέλεξε ο Ματέο Σαλβίνι για το συνέδριο του κόμματός του, της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά.

Την αρχή έκαναν περίπου 2000 άτομα που ανήκουν σε καταλήψεις τις πόλεις, οι οποίοι απωθήθηκαν  με ιταλικές «αύρες», δηλαδή αντλίες νερού. Παράλληλα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πιάτσα Ματζόρε, είχαν δώσει ραντεβού οι «σαρδέλες», διαδηλωτές που κρατούσαν χάρτινες σαρδέλες στα χέρια τους – ως ένδειξη για το πόσο  κοντά ήταν ο ένας με τον άλλο -, με τους διοργανωτές να στοχεύουν σε συμμετοχή τουλάχιστον 6000 ατόμων, ώστε να ξεπεραστούν οι 5570 παριστάμενοι στο συνέδριο της Λέγκας. Τελικά η προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, αφού η πλατεία γέμισε από «σαρδέλες», με τους διαδηλωτές να ανέρχονται σε τουλάχιστον 10.000.

Συνθήματα όπως «Μισώ τη Λέγκα» και «Είμαστε όλοι αντιφασίστες», “Η Μπολόνια δε μασάει” κυριαρχούσαν, ενώ ένας νεαρός αφιρκανικής καταγωγής φορούσε μπλούζα με το σύνθημα «άσε με ήσυχο Σαλβίνι, είμαστε όλοι μετανάστες σε αυτό τον κόσμο». Υπό τους ήχους του «Bella Ciao», οι διαδηλωτές διαβεβαίωσαν πως «Ο Σαλβίνι δε θα πάρει ποτέ την Εμίλια» (σ.σ την περιοχή όπου βρίσκεται η Μπολόνια), καταλήγοντας στο τέλος πως «Νικήσαμε κατά κράτος»

Όσο για τον ίδιο τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εσωτερικών, που παραιτήθηκε διεκδικώντας νέες εκλογές καθώς ελπίζει στην πρωθυπουργία, εμφανίστηκε αρχικά διαλλακτικός λέγοντας πως οι “αν οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, είναι καλοδεχούμενες”, αλλά στη συνέχεια, διαπιστώνοντας τη μειωμένη προσέλευση στο συνέδριο, επιχείρησε να το ρίξει στις συγκεντρώσεις εναντίον του, κάνοντας λόγω για “εγκληματίες που μπλόκαραν 10 πούλμαν” και “χούλιγκαν που αφήνουν να διαδηλώσει μόνο όποιους νομίζουν αυτοί”.

Με πληροφορίες από: bologna.reppublica.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: