“Γυναίκες γιατρούς για γυναίκες ασθενείς” προωθεί ο Ερντογάν στην Τουρκία

Εντονότατη είναι η αντίδραση επιστημονικών φορέων, που προειδοποιούν ακόμα και με εκτίναξη της βρεφικής θνησιμότητας.

Σάλο προκαλεί στην Τουρκία η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την δημιουργία εκστρατείας με τίτλο “Γυναίκες γιατροί για γυναίκες ασθενείς”, με την Ένωση Εργαζομένων στην Υγεία να κάνει λόγο για αντιδραστικό μέτρο.

Ο Εγιούπ Γκιουμούς, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, περιέγραψε αυτό το σχέδιο “αποκλειστικά για γυναίκες” ως “ευχάριστο νέο” για γιατρίνες και ασθενείς. “Αν μια γυναίκα το ζητήσει, θα το οργανώσουμε εντός των διαθέσιμων δυνατοτήτων. Πρέπει να προσφέρουμε αυτές τις δυνατότητες σε γυναίκες που αναζητούν γυναίκες τεχνικούς και γιατρούς”.

Ο Ιμπραήμ Καρά, επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων στη Υγεία και την Πρόνοια, μίλησε σε τοπικά μέσα, κάνοντας λόγο για τον αντιδραστικό χαρακτήρα του μέτρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως “αντικείμενα”.

“Σώζοντας ζωές, απλά προσπαθούμε να στείλουμε τους ανθρώπους σπίτια τους σώους κι αβλαβείς ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, το δόγμα ή την καταγωγή. Εκτός αυτού, προσπαθούν να διαδώσουν στην κοινωνία τις αντιδραστικές πολιτικές τους και την αντίληψη τους για τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα”, σημείωσε ο Καρά. Συνέχισε επικρίνοντας παρόμοιες κυβερνητικές προθέσεις, όπως “πολυκλινικές μόνο για γυναίκες” και “ροζ λεωφορεία μόνο για γυναίκες”, τονίζοντας πως η Ένωση δε θα αποδεχτεί τέτοιες πολιτικές, προσφεύγοντας σε νομικά και άλλα μέσα για να τις σταματήσει.

Η Ζεκιγιέ Μπατζακσίζ, επικεφαλής μιας ακόμα ένωσης εργαζομένων στην υγεία, περιέγραψε ως “εγκληματικό” το συγκεκριμένο σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία δεν προβαίνουν σε διακρίσεις βάσει φύλου. “Δε μας αφορούν το φύλο, η θρησκεία, η γλώσσα και η φυλή”.

Ο γυναικολόγος Μουράτ Μαχσούν επίσης επέκρινε το σχέδιο, υποστηρίζοντας πως ένα παρόμοι σύστημα είχε εφαρμοστεί παλιότερα στο Ιράν, οδηγώντας σε εκτόξευση της βρεφικής θνησιμότητας. Για το λόγο αυτό η ιρανική κυβέρνηση το είχε ανακαλέσει, επιτρέποντας και πάλι την παρουσία ανδρών ιατρών στους τοκετούς.

Η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να ενσταλάξει τις ισλαμιστικές του θέσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ζωής της Τουρκίας απολήγει σε προτάσεις αυστηρού διαχωρισμού ανά φύλο, με τη δημιουργία μεταφορικού δικτύου, κέντρων υγείας ακόμα και πανεπιστημιακών πρότζεκτ μόνο για γυναίκες .

Με πληροφορίες από: sol.org.tr

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: