Φακέλωμα μέχρι το τελευταίο κύτταρο – Να μη χρησιμοποιούν “σπιτικά τεστ DNA” τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων προειδοποιεί το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ

“Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα πως τρίτα μέρη εκμεταλλεύονται τη χρήση γενετικού υλικού για αμφίβολους σκοπούς, ανάμεσά τους τη μαζική παρακολούθηση και τη δυνατότητα να ανιχνεύουν άτομα χωρίς την άδειά τους ή τη γνώση τους” επισημαίνει μεταξύ άλλων το υπόμνημα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

“Βρες με μια απλή κίνηση την καταγωγή σου και άγνωστους συγγενείς σου σε όλο τον κόσμο”, είναι μια από τις υποσχέσεις των εταιρειών που πουλάνε οικιακά τεστ dna, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων βιντεάκια “ενθουσιασμένων καταναλωτών”, που υποστηρίζουν ότι επιτέλους ανακάλυψαν ότι είναι κατά 25% Νορβηγοί και κατά 8% Ινδοί, μολονότι το DNA προφανέστατα δεν μπορεί να προσδιορίσει εθνικότητα. Αυτό όμως είναι το μικρότερο πρόβλημα με αυτά τα τεστ, αφού δια γυμνού οφθαλμού ήταν φανερό ότι η συλλογή DNA από χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μέσω αυτών των “μίνι τεστ” ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συγκεντρωθεί ένα τόσο ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο όπως το DNA, και μάλιστα όχι μόνο με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, αλλά και με την οικονομική του επιβάρυνση.

Αυτή την αυτονόητη αλήθεια αποφάσισε να επισημάνει με τον πιο ρητό τρόπο το αμερικανικό Πεντάγωνο, καλώντας τα μέλη τους να μη χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα τεστ. Σύμφωνα με υπόμνημα των υφυπουργών άμυνας Τζόζεφ Κέναν και Τζέιμς Στιούαρτ, οι εν λόγω εταιρείες έχουν στοχευμένη καμπάνια για αξιωματικούς και στρατιώτες, προσφέροντας εκπτώσεις και άλλα κίνητρα που δεν αποκαλύφθηκαν.

Το υπόμνημα προειδοποιεί πως “τεστ που παρέχουν πληροφορίες υγείας έχουν διάφορα επίπεδα εγκυρότητας και πολλά από αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πριν κυκλοφορήσουν”. Στη συνέχεια το κείμενο έρχεται στο ζουμί, επισημαίνοντας πως τα τεστ αυτά μπορεί να πωληθούν και ότι “υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα πως τρίτα μέρη εκμεταλλεύονται τη χρήση γενετικού υλικού για αμφίβολους σκοπούς, ανάμεσά τους τη μαζική παρακολούθηση και τη δυνατότητα να ανιχνεύουν άτομα χωρίς την άδεια τους ή τη γνώση τους”. Για το λόγο αυτό το Πεντάγωνο καλεί το στρατιωτικό προσωπικό να μη χρησιμοποεί αυτά τα τεστ εκτός κι αν έχει λάβει κάποια αντίθετη ειδοποίηση.

Μετά την αποκάλυψη του υπομνήματος, δύο από τις εταιρείες που πωλούν το τεστ δήλωσαν στο δίκτυο NBC ότι “κάνουν υπερπροσπάθεια” για την προστασία της ιδιωτικότητας των αγοραστών και ότι δεν μοιράζονται πληροφορίες με τρίτα μέρη δίχως τη συναίνεση των πελατών σε γραπτή μορφή.

Το μυστικό βρίσκεται βέβαια στα ψιλά γράμματα, με διατυπώσεις σκόπιμα περίπλοκες και νεφελώδεις, ώστε οι πελάτες να δίνουν τη συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών τους στοιχείων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, κάτι για το οποίο επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει αμερικανικές οργανώσεις καταναλωτών τους χρήστες. Επιπλέον, ήδη από το 2017 ο Πίτερ Πιτς, από το Κέντρο Ιατρικής Δημοσίου Συμφέροντος” είχε επισημάνει πως “η εταιρεία τώρα μπορεί να πουλήσει τις πληροφορίες με 100 διαφορετικούς τρόπους” και πως “εντέλει δε θες κάποιον εργοδότη να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σου”.

Με πληροφορίες από boxden.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: