Επέλαση των αντιεμβολιαστών στην Ιταλία – Προς άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των μαθητών

Υπερψηφίστηκε στην Άνω βουλή της Ιταλίας η κατάργηση της υποχρέωσης των γονιών να εμβολιάζουν τα παιδιά τους πριν την εγγραφή στο σχολείο, την ώρα που η χώρα γνωρίζει έκρηξη κρουσμάτων ιλαράς.

Μια σημαντική νίκη των αντιεμβολιαστών διαφαίνεται στην Ιταλία μετά την άνοδο της συγκυβέρνησης 5 αστέρων – λέγκας του βορρά. Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, η συμμαχία “απολιτίκ αντισυστημικών” και ακροδεξιάς πρώθησε στην άνω βουλή νομοθεσία για την άρση της νομικής υποχρέωσης του εμβολιασμού των μαθητών. Μέλη της κυβέρνησης έχουν στο παρελθόν αβαντάρει ανοιχτά το αντιεμβολιαστικό κίνημα, με προεξάρχουσα την υπουργό υγείας (!) της χώρας, Τζούλια Γκρίλο, που από παλιά έκανε καμπάνια κατά της αυστηρής ως τώρα εμβολιαστικής νομοθεσίας, ισχυριζόμενη κατά τα άλλα ότι υποστηρίζει τον εμβολιασμό, αλλά βασισμένο στην “πειθώ”. Πιο ανοιχτά υποστηρικτικός στις επικίνδυνες και ανορθολογικές θεωρίες ο γνωστός για την αντιμεταναστευτική του πολιτική αρχηγός της Λέγκας και υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έχει δηλώσει ότι δέκα υποχρεωτικά εμβόλια είναι “άχρηστα και κάποιες φορές επικίνδυνα”.

Η τροπολογία πέρασε με 148 ψήφους υπέρ και 110 κατά, δε θα ισχύσει ωστόσο το φετινό σχολικό έτος, καθώς χρειάζεται ακόμα την έγκριση της κάτω βουλής μετά τη θερινή διακοπή. Αν ισχύσει τελικά από το 2019 ο εμβολιασμός θα γίνεται “κατ’επιλογή”  των γονέων. Εκπρόσωποι ιατρικών και άλλων επιστημονικών ενώσεων αντιδρούν έντονα τονίζοντας πως “τα εμβόλια δεν είναι γραφειοκρατική επιβολή αλλά η καλύτερη μέθοδο πρόληψης”, κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμηση. Επιπλέον ήδη 9 τοπικές κυβερνήσεις από 33 νομούς της Ιταλίας ανακοίνωσαν την προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο ή την ψήφιση δικών τους νόμουν που θα υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ιταλία γνωρίζει μια πρωτοφανή έξαρση ιλαράς, καθώς την περασμένη χρονιά σημειώθηκαν 5000 κρούσματα της σχεδόν ξεχασμένης αυτής ασθένειας, από 870 το 2016 πυροδοτώντας πέρσι την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, που προέβλεπε πρόστιμο 7500 ευρώ και δικαστική δυνατότητα αφαίρεσης επιμέλειας σε όσους γονείς αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πριν την εγγραφή στο σχολείο. Με βάση στοιχεία ως και τον Ιούνιο του 2018, στην Ιταλία σημειώθηκε το 30% των περιστατικών ιλαράς μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: