“Είμαι Μεξικανός και είμαι μετανάστης” – Θέση κατά του ρατσισμού παίρνει ο σκηνοθέτης των Όσκαρ Γκιγέρμο ντελ Τόρο

Τη βράβευσή του με αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ αξιοποίησε ο διάσημος σκηνοθέτης, για να καλέσει μετανάστες και ντόπιους να ξεπεράσουν το φόβο και το διχασμό.

Ο Γκιγέρμο ντελ Τόρο είναι πολύ αγαπητός στο σινεφίλ κοινό, χάρη στις ιδιαίτερες ταινίες του, με έντονο το φανταστικό ή γοτθικό στοιχείο. Από τις γνωστότερες ο «Λαβύρινθος του Πάνα», αλλά και η πιο πρόσφατη βραβευμένη με 4 Όσκαρ «Μορφή του νερού». Μαζί με τους συμπατριώτες του Αλεχάντρο Ινιαρίτου και Αλφόνσο Κουαρόν, τους λεγόμενους «αμίγος του σινεμά» έχουν δημιουργήσει ένα είδος μεξικανικής «σχολής» που κατακτά κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Την Τρίτη, ο Τόρο κλήθηκε στην τελετή των «αποκαλυπτηρίων» του δικού του αστεριού στο διάσημο “Walk of Fame” του Χόλιγουντ, μη παραλείποντας να αξιοποιήσει την περίσταση για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της ξενοφοβίας, υπέρ των εκατομμυρίων μεταναστών, όπως ο ίδιος.

«Ως Μεξικανός το να λάβω αυτό το αστέρι είναι μια χειρονομία και καμία χειρονομία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι τετριμμένη η απλή. Είναι πολύ σημαντικό που συμβαίνει τώρα», είπε ο σκηνοθέτης.

«Μπορώ να πω σε όλους σας, στους μετανάστες από κάθε έθνος, πως πρέπει να πιστέψετε στις δυνατότητες και όχι στα εμπόδια. Ποτέ. Μην πιστεύετε τα ψέματα που λένε για μας. Πιστέψτε τις ιστορίες που έχετε μέσα σας και πιστέψτε πως όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και όλοι έχουμε ιστορίες να πούμε», πρόσθεσε.

O Nτελ Τόρο, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, κάλεσε τους μετανάστες και τους ντόπιους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να ενωθούν: «Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια στιγμή μεγάλου φόβου, μεγάλου φόβου και μεγάλης διαίρεσης. Γι’αυτό χρησιμοποιείται ο φόβος, για να μας διαιρεί», αλλά «Το αντίδοτο είναι να ενωθούμε, να συνειδητοποιήσουμε πως αυτές οι διαιρέσεις είναι εντελώς φανταστικές».

Μπορεί οι ταξικές διαιρέσεις, που διαπερνούν αλλά και υπερβαίνουν τις εθνοτικές, να είναι κάθε άλλο παρά φανταστικές, είναι όμως σημαντικό ότι αρθρώνεται λόγος ενάντια στο ξενοφοβικό μίσος, λίγες μέρες μετά το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους στο Ελ Πάσο, ανάμεσά τους 8 Μεξικανοί, με δράστη ένα νεαρό οπαδό της λευκής υπεροχής.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: