Δραστικό περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία προτείνει η υπουργός Εργασίας στη Σουηδία

Πρωτοστατεί η σουηδική σοσιαλδημοκρατία στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ζητώντας ουσιαστικά την κατάργησή του εκτός από τις περιπτώσεις διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων.

Θετική για την αλλαγή του δικαιώματος απεργίας εμφανίστηκε η υπουργός εργασίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ίλβα Γιόχανσον για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας. Συγκεκριμένα, η πρότασή της αφορά στην απαγόρευση απεργιακών κινητοποιήσεων, εκτός κι αν αφορούν τη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης.

Η πρόταση αυτή είναι επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε στο λιμάνι του Γκότενμπουργκ, που οδήγησε στη σύσταση επιτροπής που θα αναθεωρούσε το δικαίωμα στην απεργία, το πόρισμα της οποίας εκκρεμεί από τις 20 Ιούνη.

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της πως υπάρχει διακομματική συμφωνία για το ζήτημα και γι’ αυτό τόνισε πως η πρόταση αυτή έχει προτεραιότητα έναντι άλλων.

Σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις ο νόμος στοχεύει στον περιορισμό «καταχρήσεων» στην αγορά εργασίας για το λόγο αυτό εξέφρασαν τη χαρά και την πλήρη συμφωνία τους με την πρόταση, που ευελπιστούν να νομοθετηθεί το συντομότερο δυνατό.

Το συνδικάτο λιμενεργατών του Γκότενμπουργκ, απ’ όπου ξεκίνησε η συζήτηση για την κατάργηση σχεδόν του απεργιακού δικαιώματος υπογράμμισε πως πλέον ο συσχετισμός δύναμης είναι συντριπτικά υπέρ των εταιρειών και διαμαρτυρήθηκε πως τα συνδικάτα στη χώρα έχουν αποτύχει στο ρόλο τους. Ο φόβος πως τα ανεξάρτητα συνδικάτα, όπως αυτό των λιμενεργατών θα πληγούν δυσανάλογα από το νέο νόμο, επιχειρείται να διασκεδαστεί από την κυβέρνηση, που κάνει λόγο για «ίση μεταχείριση όλων των συνδικάτων». «Καθησυχάζει» επίσης πως η απαγόρευση των απεργιών πλην της διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων δε θα σημάνει απαγόρευση της πολιτικής δράσης ή των εκδηλώσεων αλληλεγγύης των εργαζομένων, ισχυρισμός οφθαλμοφανώς έωλος.

Με πληροφορίες από svt.se

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: