Δούλοι του 21ου αιώνα – Υπάλληλοι του ΖARA στην Ισπανία κοιμήθηκαν στο πάτωμα γιατί τους απαγόρευσαν να φύγουν νωρίτερα εν μέσω χιονοθύελλας

Παρά την πυκνή χιονόπτωση που έπεφτε από τις 15.00 το μεσημέρι, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, με προφανή άνωθεν εντολή, αρνήθηκαν να ακούσουν τις επανειλημμένες εκκλήσεις των υπαλλήλων να σχολάσουν νωρίτερα ώστε να προλάβουν τον αποκλεισμό από τα χιόνια.

Όχι, η εικόνα δεν είναι από άστεγους ή σεισμοπαθείς, αλλά από το κατάστημα του ΖΑRA στο εμπορικό κέντρο της Μαδρίτης, όπου υπάλληλοι, αποκλεισμένοι από το χιόνι, κοιμούνται στο πάτωμα, πάνω σε χαρτόνια, αδυνατώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μπορεί η Ισπανία, και ειδικότερα η περιοχή της Μαδρίτης, να ζουν μια από τις χειρότερες επελάσεις του χιονιά των τελευταίων δεκαετιών, αυτό όμως ελάχιστα ενδιαφέρει τα αφεντικά, που αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους κυριολεκτικά σα ζώα του κοπαδιού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την πασίγνωστη πολυεθνική αλυσίδα ενδυμάτων, αλλά και πολλά άλλα καταστήματα στη Μαδρίτη, όπου οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα κλειδωμένοι στα καταστήματα, με τους πιο τυχερούς να φιλοξενούνται σε κοντινά σπίτια συναδέλφων, αφού ήταν αδύνατον να βάλουν μπροστά ακόμα και τα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ, ενώ η προοπτική να κοιμηθούν σε αυτά όσοι διαθέτουν όχημα ισοδυναμούσε με βέβαιο θάνατο από το αγιάζι.

Όλα αυτά, επειδή, παρά την πυκνή χιονόπτωση που έπεφτε από τις 15.00 το μεσημέρι, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, με προφανή άνωθεν εντολή, αρνήθηκαν να ακούσουν τις επανειλημμένες εκκλήσεις των υπαλλήλων να σχολάσουν νωρίτερα ώστε να προλάβουν τον αποκλεισμό από τα χιόνια. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου Gran Plaza, απειλούσε με κυρώσεις τους υπαλλήλους, αλλά και τα ίδια τα καταστήματα με κυρώσεις, αν έκλειναν πριν τις 19.00, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι προφανώς σε μια τέτοια μέρα οι καταναλωτές θα έμεναν κυρίως σπίτια τους.

Tην ίδια στιγμή, το γύρω του ισπανικού διαδικτύου κάνουν και οι εικόνες άλλων εργαζομένων, όπως στους κλάδους των μεταφορών και του ντελίβερι, αλλά και άλλων, που συνέχισαν να εργάζονται κανονικά εν μέσω χιονοθύελλας και πυκνών στρωμάτων χιονιού. Όλα αυτά δεν έμειναν ασχολίαστα από την Κομμουνιστική Νεολαία του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, που αναρτώντας κάποιες από τις φριχτές εικόνες εκμετάλλευσης, ανέφερε πως:

“Εργαζόμενοι του Ζάρα κοιμούνται ανάμεσα σε χαρτόνια, ντελιβεράδες παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα κάτω από το χιόνι για 2 ευρώ την ώρα και εκατοντάδες οικογένειες είναι στα σπίτια τους χωρίς ηλεκτρικό. Αυτές είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που μας δείχνουν ότι ο καπιταλισμός μας καταδικάζει στις χειρότερες συνθήκες ζωής.

Οι χώροι δουλειάς είναι ανέγγιχτοι. Ούτε με χιονοθύελλες, ούτε μέσα στην πανδημία σταματά το γρανάζι της παραγωγής, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωής μας. Αν η εργατική τάξη έχει την ικανότητα να κινεί τα πάντα, έχει εξίσου τη δύναμη να τα αλλάξει όλα”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: