“Δεν εκφοβιζόμαστε από τη γλώσσα της βίας ή τις απειλές” – Η ομιλία του Ραούλ Κάστρο για τα 60 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης

Στο παρόν, το μέλλον και την επικαιρότητα της Κουβανικής Επανάστασης για τους λαούς όλου του κόσμου, ιδίως της Λατινικής Αμερικής, έκανε αναφορά ο γγ του ΚΚ Κούβας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

“Ανατολή του ήλιου στην 60η επέτειο της Επανάστασης, ναι στη γιορτή, στη χαρά, την ακούραστη υπεράσπιση όσων χτίσαμε και δημιουργούμε μαζί” έγραψε ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ στο λογαριασμό του στο τουίτερ με αφορμή τη χθεσινή λαμπρή μέρα για τον νησί της Επανάστασης.

Στη διάρκεια της κεντρικής τελετής μνήμης στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιχένια στο Σαντιάγο ντε Κούβα μίλησε ο Ραούλ Κάστρο, γραμματέας του ΚΚ Κούβας, τονίζοντας τη σημασία του μέρους και αναφερόμενος στα επιτεύγματα και τις προκλήσεις για το μέλλον.

“Το Σαντιάγο ντε Κούβα είναι το λίκνο της επανάστασης” υπογράμμισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κάστρο, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θυσίες των νέων επαναστατών στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο. Ο Ραούλ αναφέρθηκε ονομαστικά σε περιπτώσεις όπως του Φρανκ Πάις, “που σκοτώθηκε στα 22 του χρόνια, από τους υποτακτικούς της τυρρανίας” με τη στήριξη των ΗΠΑ.

 

“Η αισιοδοξία και η χαρά του Φιντέλ για τη νίκη συνεχίζονται σήμερα στην επαναστατική διαδικασία της Κούβας, που συνεχίζει να είναι νέα και φρέσκια καθώς η διαδικασία μετάδοσης των βασικών υποχρεώσεων της επανάστασης στις νέες γενιές πηγαίνει καλά, πολύ καλά”, σημείωσε ο Κουβανός ηγέτης, προσθέτοντας πως νιώθει αισιόδοξος πως μαζί με τον ηρωικό κουβανικό λαό οι νέες γενιές θα συνεχίσουν να οικοδομούν το σοσιαλισμό, τη μόνη εγγύηση εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

Αναφερόμενος στα πολλά που μένουν να γίνουν ακόμα αναφέρθηκε στη ρήση του Φιντέλ αμέσως μετά τη νίκη του: “Δεν αυταπατώμαστε, θεωρώντας πως όλα θα είναι εύκολα από εδώ και πέρα, ίσως όλα θα είναι πιο δύσκολα στο μέλλον”.

Τόνισε επίσης την αδιάκοπη πάλη της επανάστασης κατά τη διαρκή διαδικασία υπονόμευσής της από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που δεν είχε “ούτε λεπτό κατευνασμού μέσα σε 60 χρόνια”, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ένοπλες συμμορίες που χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ, τις δολοφονικές απόπειρες κατά του Φιντέλ και άλλων επαναστατών, το εμπάργκο, την εισβολή στον κόλπο των χοίρων, διπλωματικά και πολιτικά μέτρα απομόνωσης και μια διεθνή εκστρατεία κατασυκοφάντησης.

 

Τόνισε με νόημα πως “12 αμερικανικές κυβερνήσεις δε σταμάτησαν να προσπαθούν να επιβάλλουν αποσταθεροποίηση στην Κούβα”, προειδοποιώντας για τις απόπειρες της κυβέρνησης Τραμπ, που φαίνεται να παίρνει ξανά το δρόμο της ανοιχτής αντιπαράθεσης, κάνοντας επίκληση στο δόγμα Μονρόε που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Η αμερικανική κυβέρνηση, έχοντας τη συμπαράσταση των ανάλογων θινκ τανκς, “διαχέει νέα ψεύδη και προσπαθεί πάλι να κατηγορήσει την Κούβα για όλα τα δεινά της περιοχής, σαν να μην ήταν αυτά αποτέλεσμα τρομαχτικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών”.

Αναφέρθηκε στις νέες μορφές επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική, μέσω της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων και την προώθησε νέων μορφών εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού, καθώς και τη στιγματισμό χωρών όπως η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βενεζουέλα ως “απειλές για τη δημόσια ασφάλεια”, κατηγορώντας ευθέως την ακροδεξιά κοινότητα Κουβανών εξορίστων στο Μαϊάμι για υπονόμευση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων. Ο Κάστρο τόνισε πως ο κουβανικός λαός θέλει να ζει σε συνθήκες ειρήνης και σεβασμού με τις ΗΠΑ, αλλά πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε επιθετική κίνηση. “Δεν εκφοβιζόμαστε από τη γλώσσα της βίας ή τις απειλές. Δε μας φόβισαν όταν ακόμα δεν είχε εδραιωθεί η επαναστατική διαδικασία. Δε θα τα καταφέρουν τώρα που η ενότητα του λαού είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Τώρα είμαστε ένας ολόκληρος λαός που υπερασπίζεται την επανάστασή του.

Κάλεσε σε δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στη Λατινική και πρόσθεσε πως ο κουβανικός λαός θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση όλων των λαών της περιοχής, ιδιαίτερα της Βενεζουέλας.

Κλείνοντας, έκανε ξεχωριστή αναφορά στις γυναίκες λέγοντας πως: “αυτή τη σημαντική ημερομηνία δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις Κουβανές γυναίκες, που παλεύουν πάντα για χειραφέτηση της πατρίδας τους και την οικοδόμηση της πατρίδας που χτίζουμε. Ζήτω για πάντα η Κουβανική Επανάσταση.”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: