“Δεν είμαστε υπερήρωες, είμαστε επαναστάτες γιατροί” – Φτάνουν οι πρώτοι γιατροί από την Κούβα στη Λομβαρδία

“Είμαστε όλοι φοβισμένοι, αλλά έχουμε ένα επαναστατικό καθήκον να επιτελέσουμε, γι’ αυτό παίρνουμε το φόβο και τον βάζουμε στην άκρη”.

Ξεκίνησαν αυτό το σαββατοκύριακο οι Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές για τη Λομβαρδία, κατόπιν αιτήματος της τοπικής κυβέρνησης, μετά από τελετή αποχαιρετισμού στην Αβάνα, στην οποία κάποιοι κρατούσαν το πορτρέτο του Φιντέλ Κάστρο. Το νησί της επανάστασης αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του σε λαούς που δοκιμάζονται, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, αλλά και με πολύτιμη εμπειρία στην αντιμετώπιση πανδημιών, όπως της χολέρας στην Αϊτή και του Έμπολα στη Δυτική Αφρική πριν μερικά χρόνια.

Η αποστολή αποτελείται από 52μέλη και είναι μία μόνο από τις έξι που ήδη βρίσκονται σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Γρενάδα και η Τζαμάικα.

“Είμαστε όλοι φοβισμένοι, αλλά έχουμε ένα επαναστατικό καθήκον να επιτελέσουμε, γι’ αυτό παίρνουμε το φόβο και τον βάζουμε στην άκρη”, λέει ο 68χρονος εντατικολόγος Λεονάρντο Φερνάντες, προσθέτοντας “Όποιος λέει πως δε φοβάται είναι υπερήρωας, εμείς όμως δεν είμαστε υπερήρωες, είμαστε επαναστάτες γιατροί”. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε 7 ακόμα ιατρικές αποστολές, ανάμεσά τους και μία στη Λιβερία εναντίον του έμπολα.

Ο συνάδελφός του Γκρασιλιάνο Ντίας, σημειώνει με τη σειρά του “Θα εκπληρώσουμε ένα αξιοσέβαστο καθήκον, βασισμένο στην αρχή της αλληλεγγύης”.

Η βοήθεια των Κουβανών γιατρών είναι υπεροπολύτιμη, καθώς η Λομβαρδία έχει χτυπηθεί βαρύτερα από κάθε άλλη περιοχή της Ιταλίας, καταγράφοντας μόνο χθες 546 νεκρούς σε μία μέρα, αφού το σύστημα υγείας είναι πλέον πολύ πέρα από τα όρια αντοχής του μετά από δεκαετίες περικοπών, με τους γιατρούς να καλούνται να επιλέξουν ποιος θα διασωληνωθεί με κριτήρια την ηλικία και την ύπαρξη ή μη υποκείμενων νοσημάτων.

Με πληροφορίες από reuters.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: