Δεκάδες χιλιάδες απεργοί δάσκαλοι σε πορείες χιλιομέτρων στη Χιλή

Οι δάσκαλοι διεκδικούν καλύτερες απολαβές, εξασφάλιση του εφάπαξ και σταθερές εργασιακές συνθήκες.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα στη Χιλή, διεκδικώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αμοιβές. Την περασμένη Πέμπτη, 75000 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ενώ την Τρίτη 50.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία 12 χιλιομέτρων από την κοινότητα της Πλασίγια στο Βαλπαραΐσο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Χιλιανών Δασκάλων, απόψε αναμένεται συνάντηση του συνδικάτου με τον υπουργό παιδείας της χώρας. Ήδη η Ένωση έχει προειδοποιήσει με συνέχιση της απεργίας και αυτή την εβδομάδα, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους.

Τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας περιγράφει ο Κάρλος Ραμίρες, απεργός δάσκαλος γλώσσας από την περιοχή Κοκίμπο: «Νιώθουμε μεγάλη πίεση, έχουμε προβλήματα με το Υπουργείο παιδείας, την πόλη και το δάσκαλο. Επίσης θέλουμε να σταματήσουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι δάσκαλοι πρέπει να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.»

Η Ντόρις Βιάλ, από την επαρχία Μαγέκο προσθέτει πως τα τοπικά προβλήματα εκπαίδευσης συνυπάρχουν με αυτά σε εθνικό επίπεδο: «Πολλοί συνάδελφοι πέθαναν χωρίς να λάβουν το εφάπαξ τους. Στην περιοχή μας πολλά σχολεία έχουν προβλήματα με τρωκτικά, πλημμύρες όταν βρέχει – και στο νότο βρέχει συχνά – δηλαδή υπάρχει πραγματικό πρόβλημα υποδομών που επηρεάζει τα σχολεία μας».

Άλλο ένα ζήτημα που έχει βγάλει τους εκπαιδευτικούς στο δρόμο, είναι οι αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε του υπουργείου παιδείας, που καθιστά προαιρετικά μαθήματα τα εικαστικά, τη γυμναστική και την ιστορία από του χρόνου, με προφανή στόχο τη μείωση προσωπικού στα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: