Χριστουγεννιάτικο Πογκρόμ Σαλβίνι κατά προσφύγων στην Ιταλία

Την ώρα που ο Σαλβίνι ντύνεται Αγιοβασίλης και προασπίζεται το “δυτικό πολιτισμό”, αφήνει άστεγους στο κρύο δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους εγκύους, παιδιά και αρρώστους.

Ντυμένος με αγιοβασιλιάτικο σκουφάκι έκανε πρόσφατα επίσκεψη σε νοσοκομείο του Μιλάνου ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ενσάρκωση του πνεύματος των Χριστουγέννων. Ο ίδιος προέτρεψε τους Ιταλούς να «κρατήσουν ψηλά τις πολιτισμικές ρίζες και αξίες της Δύσης και ιδίως της χώρας μας», με αφορμή τα Χριστούγεννα, ενώ η Λέγκα του Βορρά χαρακτήρισε τη φάτνη ως «Σύμβολο του μηνύματος των Χριστουγέννων, ένα μήνυμα αγάπης, ειρήνης και ανοχής σε όλους». Σε όλους εκτός από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες βέβαια, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες αντιμετωπίζουν ένα κύμα διωγμών σε όλη τη χώρα, μετά την ψήφιση του λεγόμενου «Νόμου Ασφαλείας» τον περασμένο Νοέμβρη. Περίπου 39000 αιτούντες ασύλου εκδιώχτηκαν από τα κέντρα υποδοχής και βρέθηκαν εν μέσω ψύχους στο δρόμο. Ανάμεσά τους βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά, άρρωστοι και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Νομοί όπως της Σικελίας, της Καλαβρίας και της Μπαζιλικάτα έχουν δώσει εντολή στους δήμους να διώξουν πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής και να μην αναλαμβάνουν πια κανένα κόστος για εκείνους. Με τον τρόπο αυτό καταργείται ουσιαστικά η χορήγηση ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους. Στον Κρότωνα της Καλαβρίας, η οικογένεια του Γιουσούφ πετάχτηκε στο δρόμο, παρότι η γυναίκα του είναι έγκυος κι η κόρη τους βρέφος έξι μηνών. Από το ίδιο κέντρο υποδοχής εκδιώχτηκαν 20 ακόμα άνθρωποι από την αστυνομία, ανάμεσά τους δυο νέοι με ψυχικές διαταραχές και δυο κορίτσια θύματα τράφικινγκ.

Η πολιτική Σαλβίνι έχει ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, παράγοντες της τοπικής διοίκησης, ακόμα και εκπροσώπους της καθολικής εκκλησία. Ο μητροπολίτης Ακράγαντα  στη Σικελία,Φραντσέσκο Μοντενέγκρο, κάλεσε τους πιστούς «να μη μείνουν αδιάφοροι, όταν υποφέρουν άνθρωποι, μετανάστες και πεθαίνουν κατά χιλιάδες.

Πολλοί δήμαρχοι εναντιώνονται έμπρακτοι στα σχέδια της κυβέρνησης, προσπαθώντας να ανακουφίσουν τους πληγέντες με κουβέρτες, προσωρινά καταλύματα και ροφήματα. Ο νομάρχης Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι δήλωσε μάλιστα πως «δε θα γίνει συνένοχος σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βρίσκονται σε τεράστια αντίθεση προς το ιταλικό σύνταγμα». Σχεδιάζει να περάσει μάλιστα ειδικό νόμο ως το τέλος του μήνα, που θα διασφαλίζει το δικαίωμα υγείας, κοινωνικής προστασίας και μόρφωσης σε όλους τους κατοίκους της Τοσκάνης, ανεξάρτητα από την άδεια παραμονής. Οι λεπτομέρειες του νόμου βρίσκονται υπό συζήτηση με κοινωνικούς φορείς, δήμους της περιοχής και εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: