Χιλιάδες Ούγγροι στο δρόμο ενάντια στο “Νόμο – σκλαβιά”

Ο νόμος προβλέπει ως 400 ώρες υπερωρίες, τις οποίες τα αφεντικά μπορούν να εξοφλήσουν με τρία χρόνια καθυστέρηση.

Πάνω από 10.000 (15000 σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις) βρέθηκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης χθες Κυριακή κατά του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου της ακροδεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν. Σύμφωνα με τον «νόμο – σκλαβιά», που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη, οι εργοδότες δικαιούνται να απαιτήσουν πάνω από 400 ώρες υπερωριών κατ’έτος. Επιπλέον, οι υπερωρίες αυτές παραμένουν πρακτικά απλήρωτες, καθώς ο εργοδότης δικαιούται να τις εξοφλήσει μέχρι και τρία χρόνια αργότερα.

«Η δυσαρέσκεια αυξάνεται», λέει ο Άντι, φοιτητής που συμμετείχε στη διαδήλωση, «Πέρασαν δυο νόμους αυτή τη βδομάδα που δεν εξυπηρετούν το λαό της Ουγγαρίας». “Δεν διαπραγματεύονται με κανέναν, κάνουν ό,τι θέλουν. Τα κλέβουν όλα. Είναι απαράδεκτο, Δεν μπορεί να συνεχιστεί”. Από την πλευρά του, ο Ταμάς Σζέκελι, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ουγγρικών Συνδικάτων δήλωσε «Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να απαντήσουμε».

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας “Χάσου Όρμπαν”, κατευθύνθηκαν στα κεντρικά της δημόσιας τηλεόρασης για να αναγνώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, όπου όμως παρεμποδίστηκαν από δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν. Ακολούθησαν μικρής έκτασης συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Με συνωμοσιολογία επέλεξε να προσπεράσει τις λαϊκές αντιδράσεις ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για δάκτυλο του Σόρος πίσω από τις διαδηλώσεις: «Είναι ολοένα και πιο σαφές ότι εγκληματίες συμμετείχαν στις ταραχές που οργάνωσε το δίκτυο Σόρος».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: