Άτακτη υποχώρηση Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία – Κλείνουν όλοι οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας

Παράλληλα το κράτος θα καλύπτει 80% της μισθοδοσίας των εργαζομένων που πλήττονται από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, με πλαφόν τις 2500 λίρες το μήνα.

Εγκαταλείπει άρον – άρον τη στρατηγική της “ανοσίας αγέλης” η Βρετανία, βλέποντας τα κρούσματα και τους θανάτους να εκτοξεύονται στη Βρετανία, αλλά και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Πριν λίγη ώρα λοιπόν, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έδωσε εντολή να κλείσουν όλα τα καφέ, οι παμπ, τα γυμναστήρια και παρόμοια καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ, ευχαρίστησε το λαό που απέφυγε τις συναθροίσεις αυτή τη βδομάδα, προσθέτοντας πως υπάρχει ανάγκη για πιο αποφασιστικά μέτρα. “Η ταχύτητα της τελικής μας ανάρρωσης εξαρτάται απολύτως από τη συλλογική μας ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τώρα τον ιό και αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα με επιστημονικές συμβουλές”. Υιοθετώντας τη στρατηγική για το “σπάσιμο της καμπύλης μετάδοσης”, παραδέχτηκε ότι θα είναι πολύ μεγάλες οι συνέπειες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις.

Τα καταστήματα προς το παρόν παραμένουν ανοιχτά, παρότι προς στιγμήν ο καγκελάριος Rishi Sunak αναφέρθηκε σε κλείσιμό τους, κάτι το οποίο διαψεύστηκε αργότερα.

Ο Τζόνσον έκανε επίσης έκκληση να μη βγουν απόψε για τελευταία φορά οι Βρετανοί: “Παρακαλώ μην το κάνετε. Μπορεί να θεωρείτε πως είστε ανίκανοι, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση πως θα πάθετε ήπια συμπτώματα, και μπορεί να είστε φορείς και να το μεταδώσετε σε άλλους”.

Ωστόσο προκάλεσε αίσθηση το γεγονός πως ο ίδιος δήλωσε πως θα επισκεφτεί τη μητέρα του την Ημέρα της Μητέρας αυτή την Κυριακή, σε αντίθεση με το μήνυμα της κοινωνικής απομάκρυνσης που θεωρητικά προσπαθεί να περάσει στους Βρετανούς μετά την αλλαγή πλεύσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Όσο για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται, το κράτος δεσμεύτηκε πως θα καλύπτει το 80% της μισθοδοσίας, με πλαφόν τις 2500 λίρες το μήνα. Το βάρος πέφτει τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίο ήδη περιγράφεται ήδη “κοντά στο όριο” σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα περίθαλψης βαρέως πασχόντων.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: