Αστυνομικοί στο Σάλεμ ειδοποιούν ακροδεξιούς να κρυφτούν “διακριτικά” πριν αρχίσουν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές (VIDEO)

Ο αστυνομικός μάλιστα τους προτρέπει να είναι διακριτικοί και να μην τους εκθέσουν, για να μη “φανεί ότι κάνουμε χάρες”.

Ένα σχεδόν τρυφερό τετ-α-τετ αστυνομίας και ακροδεξιάς στο Σάλεμ του Όρεγκον κάνει το γύρο του διαδικτύου, αναδεικνύοντας παθογένειες που μόνο έκπληξη δεν προκαλούν εντός κι εκτός ΗΠΑ. Το βίντεο, που αρχικά κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα Tik Tok, δείχνει μια ομάδα αστυνομικών να πλησιάζει μια ομάδα εμφανώς ακροδεξιών οπλισμένων αντρών έξω από κατάστημα και να τους συμβουλεύει να κρυφτούν γιατί σκοπεύουν να προβούν σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών για παραβίαση κυκλοφορίας. Ο αστυνομικός μάλιστα τους προτρέπει να είναι διακριτικοί και να μην τους εκθέσουν, για να μη “φανεί ότι κάνουμε χάρες”. Επιπλέον, όπως φαίνεται από το βίντεο, δεν πρόκειται για κάποια δική του πρωτοβουλία, αλλά για εκτέλεση άνωθεν διαταγής.

Πιο συγκεκριμένα, ο αστυνομικός που πλησιάζει την ομάδα των ακροδεξιών λέει πως ετοιμάζονται “να επιβάλλουμε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη για να μπορούμε να συλλάβουμε όλους όσοι περπατούν τριγύρω. Ο διοικητής μου μου ζήτησε να έρθω να σας μιλήσω και να σας ζητήσω να παραμείνετε διακριτικά μέσα στα κτίρια ή στα οχήματά σας, κάπου που να μην είναι παραβίαση [της απαγόρευσης κυκλοφορίας] … για να μη φανεί σαν να κάνουμε χάρες” προσθέτοντας με νόημα πως “Θα ήταν μη υγιές”.

Η κοπέλα που ανέβασε το βίντεο στο Tik Tok, η 20χρονη Ντάνι Γκριν δήλωσε πως δεν ήταν δικό της βίντεο, αλλά το πήρε από το Facebook και το ανάρτησε στην άλλη πλατφόρμα για να το δουν νεαρότερες ηλικίες που κατά κόρον τη χρησιμοποιούν. “Πίστευα πως δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν και ήθελα περισσότερα άτομα στην ηλικία μου να το δουν, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”, είπε η Γκριν.

Το αρχικό βίντεο στο Facebook είναι μεγαλύτερης διάρκειας, και δείχνει τον αστυνομικό που δίνει τις προτροπές στους ακροδεξιούς να λέει εξ ονόματος και των συναδέλφων του ότι “πραγματικά εκτιμούμε τη στάση που είχατε όλοι σας παιδιά”. Ένας από την ομάδα παροτρύνει τότε τους υπόλοιπους ακροδεξιούς να φύγουν από το δρόμο, ενώ ο ίδιος αστυνομικός στη συνέχεια εξηγεί αναλυτικά τους κανόνες της απαγόρευσης κυκλοφορίας και με ποιους τρόπους μπορούν να την αποφύγουν, δεδομένης της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή.

**UPDATE**The officer's name is Sgt. Mike JohnsonAdded clip of officer directly addressing militia.Video of Salem PD asking the armed men outside Glamour to hide so that the cops don't look biased when they enforce the curfew on protesters but not on these people.This was June 1st, immediately after the peaceful protest where two officers knelt with us in the capitol park and then offered escorts for the march.

Gepostet von Jared Richert am Mittwoch, 3. Juni 2020

 

Το ακροδεξιό γκρουπούσκουλο, που ανήκει στη νεοφασιστική οργάνωση “Proud boys”, η οποία διακινεί συνωμοσιολογίες περί “γενοκτονίας των λευκών”, είχε μαζευτεί έξω από το κατάστημα Glamour Salon, μετά από ανάρτηση της ιδιοκτήτριας Λίντσεϊ Γκράχαμ στο Facebook, όπου ζητούσε άντρες να “προστατέψουν το μαγαζί της” επειδή είχε ακουστά πως θα βανδαλιζόταν ως αντίποινα για την απόφασή της να το ανοίξει ενάντια στους κανόνες του λοκντάουν που παραμένει σε ισχύ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ίδια αρνείται τον όρο “ένοπλη πολιτοφυλακή”, ισχυριζόμενη πως “δεν κάλεσα κάποιο στρατό έξω από το μαγαζί μου. Κάλεσα άντρες να το προστατεύσουν από μπαχαλάκηδες”. Αρνήθηκε μάλιστα ότι είχε “πρόθεση να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ρατσιστική δραστηριότητα”.

Ο σάλος που ξέσπασε ανάγκασε τον αρχηγό της αστυνομίας του Σάλεμ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη που “υπάρχει και μόνο η σκέψη ότι αυτή η αστυνομική διεύθυνση θα μπορούσε να μεταχειρίζεται κάποιους διαφορετικά από άλλους”. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να κατονομάσει τον αστυνομικό που είχε τη φιλική κουβέντα με τους οπλισμένους ακροδεξιούς, λέγοντας απλά ότι “συζητήθηκε” μαζί του “η επίδραση που είχε η στιχομυθία που φαίνεται στο βίντεο στην κοινότητά μας”, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του σε ελλιπή “ενημέρωση” σχετικά με την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και δεσμεύτηκε πως από εδώ και πέρα οι αρμόδιοι αστυνομικοί θα “εκπαιδεύονται κατάλληλα” πριν σταλούν στο πεδίο.

Η Ντάνι Γκριν με τη σειρά της δήλωσε εξοργισμένη με την αντίδραση του αρχηγού “γιατί απλά έλεγε αδύναμες δικαιολογίες και δεν έκανε καμία ενέργεια”, εννοώντας ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παραμένουν στη θέση τους, χωρίς κατά τα φαινόμενα να τους έχει επιβληθεί και οποιαδήποτε άλλη κύρωση.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: