“Ας κόψουμε την κυβέρνηση” – 100.000 μαθητές στους δρόμους της Ιταλίας, στο πλευρό τους το Κομμουνιστικό Μέτωπο Νεολαίας

Ενάντια στο νέο εξεταστικό σύστημα και τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης μέσω μετάθεσης αρμοδιοτήτων εκπαίδευσης στην τοπική διοίκηση διαδήλωσαν χιλιάδες μαθητές σε 30 πόλεις της χώρας.

Κατακλύστηκαν σήμερα δρόμοι και πλατείες σε 30 πόλεις της Ιταλίας, από πολλές χιλιάδες μαθητές που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι μαθητές βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της συγκυβέρνησης Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας του Βορρά, που δυσκολεύει την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και μέσω της “αποκέντρωσης” πετά το μπαλάκι για τα λειτουργία των σχολείων και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους στους εκάστοτε νομούς (regioni).

Με κεντρικό σύνθημα “Ας κόψουμε την κυβέρνηση”, οι μαθητές ζητούν άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων και χρηματοδότηση για τη δημόσια εκπαίδευση. «Θα είμαστε ένα διαρκές αγκάθι στα πλευρά ενάντια στη νιοστή κυβέρνηση που θέλει να καταστρέψει το εθνικό σύστημα δικαιώματος στις σπουδές», δήλωσε η Τζούλια Μπιάτσο, εθνική συντονίστρια της Εθνικής Μαθητικές Ένωσης Ιταλίας. Η ίδια προσθέτει πως η μετάθεση αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση στους νομούς αγνοεί την υποχρηματοδότηση του σχολείου και «επιβεβαιώνει την προδοσία αυτής της κυβέρνησης απέναντί μας».  Σημεία τριβής κυβέρνησης μαθητών είναι μεταξύ άλλων το νέο σύστημα απολυτήριων εξετάσεων, και η έμφαση στην εναλλαγή σχολείου – εργασίας, που επιχειρεί να μετατρέψει μαζικά τους μαθητές σε φθηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών βρέθηκε, όπως πάντα, το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας και έχει δική του διακριτή παρουσία στα μαθητικά μπλοκ. Ο υπεύθυνος για τα σχολεία του Μετώπου, Αλεσάντρο Φιορούτσι δήλωσε πως είναι: “Η πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά τον ελιγμό [της κυβέρνησης]. O Σαλβίνι, που έχει τη συνήθεια να γελοιοποιεί τους μαθητές που τον αμφισβητούν, σήμερα είναι αντιμέτωπος με ένα σκληρό καρύδι”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: