Αψήφησαν την καταστολή οι βουλευτές του Μοράλες – Ανακήρυξαν νέους προέδρους σε Εθνοσυνέλευση και Γερουσία

Δίωξη των επίορκων αξιωματικών αλλά και συμφωνία με την αντιπολίτευση για νέες εκλογές προανήγγειλαν οι νόμιμα νεοεκλεγέντες επικεφαλής των δύο νομοθετικών σωμάτων της Βολιβίας.

Στην αντεπίθεση περνάει το κυβερνών κόμμα MAS (Κίνημα για το Σοσιαλισμό) του σε αναγκαστική εξορία βρισκόμενου νόμιμου προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες. Οι τεράστιες διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον πρόεδρο και ενάντια στο αμερικανόπνευστο πραξικόπημα και την επίδοξη πρόεδρο της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Ζανίνε Ανιές, με επίκεντρο τους ιθαγενείς του Ελ Άλτο που έφτασαν ως την πρωτεύουσα Λα Παζ, αφύπνισαν τους βουλευτές της πλειοψηφίας, που αποφάσισαν να προσπαθήσουν για την ανάκτηση του ελέγχου της κατάστασης μέχρι τη νέα εκλογική αναμέτρηση, στην οποία είχε ήδη συναινέσει και ο Μοράλες πριν την πραξικοπηματική ανατροπή του.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του MAS, που είχαν αποκλειστεί από τις διαδικασίες που οδήγησαν στην παράνομη – λόγω έλλειψης απαρτίας – “εκλογή” της Ανιές στη θέση της μεταβατικής προέδρου, κατόρθωσαν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας που εμπόδιζε την πρόσβασή τους στα δυο νομοθετικά σώματα της χώρας, τη βουλή και τη γερουσία. Χθες κατά τις 22.0ο οι βουλευτές συγκέντρωσαν την απαραίτητη απαρτία, εκλέγοντας ως πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης το Σέρχιο Τσόκε, αφότου ο προηγούμενος πρόεδρος είχε παραιτηθεί μετά την απαγωγή του αδερφού του από όργανα της αντιπολίτευσης. Επίσης είχε παραιτηθεί ολόκληρη η σειρά διαδοχής του νόμιμου προέδρου υπό τις απειλές για τη ζωή των φορέων της. Ο Τσόκε σχεδιάζει να φέρει νόμο που θα διώκει όσα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων συνεργάζονται με την αστυνομία για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης, Συνολικά, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος κατά του Μοράλες.

Νέα πρόεδρο, την Έβα Κόπα, διαθέτει πλέον και η γερουσία της Βολιβίας. Η Κόπα δήλωσε πως έχει επέλθει συμφωνία με την αντιπολίτευση, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, με βασικό άξονα τη δημοσίευση νόμου που θα καθορίζει τη διεξαγωγή εκλογών, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία. Επόμενη πρόκληση είναι να διοριστούν τα μέλη των εκλογοδικείων, αλλά και του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, ένα λεπτό ζήτημα, με δεδομένο ότι αφορμή για το πραξικόπημα υπήρξαν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για εκλογικές παραβάσεις στην αναμέτρηση της 20ης Οκτώβρη, που έδωσαν με διαφορά άνω των 10 μονάδων νίκη στο Μοράλες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: