Αποκλεισμό από τις εκδηλώσεις για τη Σλοβακική αντίσταση στους ναζί καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

“Είτε αρέσει σε κάποιους σήμερα είτε όχι, ήταν κυρίως οι κομμουνιστές και οι οικογένειές τους που πλήρωσαν σκληρά για τη δράση και τη στάση τους και πλήρωσαν με το ακριβότερο τίμημα – τη ζωή τους” σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚ Σλοβακίας.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση ακόμα και για τα δεδομένα της καπιταλιστικής Σλοβακίας προχώρησε η διοίκηση του Μουσείου Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης, αποκλείοντας τους εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας από τη συμμετοχή στις ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από το κομβικό γεγονός της σλοβακικής αντίστασης. Η δικαιολογία που προέβαλε το μουσείο είναι πως οι εκδηλώσεις θα έχουν “απολίτικο χαρακτήρα”, όπου κανένα κόμμα δε θα συμμετάσχει με πρόσχημα τον κορονοϊό. Στην πραγματικότητα, ο καταγέλαστος αυτός ισχυρισμός καταρρέει, καθώς στην τελετή έχουν προσκληθεί κανονικά εκπρόσωποι της σλοβακικής κυβέρνησης.

Η Σλοβακική Εθνική Εξέγερση ήταν ένα ένοπλο αντιστασιακό κίνημα κατά των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίζο, ηγέτη του “ανεξάρτητου” σλοβακική κράτους – δορυφόρου του Γ’ Ράιχ, που ξέσπασε στις 29 Αυγούστου και διήρκεσε ως τις 28 Οκτώβρη 1944. Ο ρόλος των κομμουνιστών παρτιζάνων ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ στις τάξεις των εξεγερμένων συμμετείχαν και Σοβιετικοί αντάρτες.

Το ΚΚ Σλοβακίας καταδίκασε την απαράδεκτη αυτή στάση του Μουσείου, αναφέροντας πως: “Θεωρούμε αποδεκτή την απόφαση να γίνει οι εορτασμοί της 76ης επετείου της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης με πολύ περιορισμένο τρόπο από άποψης πανδημίας Covid-19 και τη σεβόμαστε πλήρως. Ωστόσο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη δήλωση πως ένας ακόμα λόγος που δεν μπορεί να συμμετάσχει η αντιπροσωπεία του ΚΚ Σλοβακίας είναι ο απολίτικος χαρακτήρας των εορτασμών. Οι εορτασμοί της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης ποτέ δεν υπήρξαν και ποτέ δε θα είναι απολίτικες. Θεωρούμε γελοίο να λέγεται πως η πράξη τιμής, όπως και όλες οι εκδηλώσεις μνήμης της Εξέγερσης, δε σχετίζονται με την πολιτική”. Τονίζοντας το γεγονός της πρόσκλησης των εκπροσώπων των κυβερνητικών κομμάτων στην τελετή, η ανακοίνωση συνεχίζει υπενθυμίζοντας την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών στα γεγονότα: “Το Μουσείο της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης στη Μπάνσκα Μπύστρικα συμβολίζει το κουράγιο και τον ηρωισμό του σλοβακικού λαού, που αντιστάθηκε στη ναζιστική σκλαβιά και εξεγέρθηκε κατά των ναζί κατακτητών. Τα ιστορικά γεγονότα ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος στη Σλοβακία, όπως και η προετοιμασία ένοπλης δράσης κατά του φασισμού και των εγχώριων συνεργατών του στα τέλη Αυγούστου του 1944 είναι ξεκάθαρη απόδειξη πως το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν ένας από τους βασικούς οργανωτές της αντιφασιστικής αντίστασης. Είτε αρέσει σε κάποιους σήμερα είτε όχι, ήταν κυρίως οι κομμουνιστές και οι οικογένειές τους που πλήρωσαν σκληρά για τη δράση και τη στάση τους και πλήρωσαν με το ακριβότερο τίμημα – τη ζωή τους. Αυτό το γεγονός πρέπει να σας είναι σαφές, όπως και στους επαγγελματίες του Μουσείου Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης στη Μπάνσκα Μπύστρικα”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από People’s Dispatch

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: