Απέλαση προ των πυλών για πολίτη στην Κροατία που εκφράστηκε στα social media υπέρ του Κάστρο και του Τίτο – Συνεχίζεται η απεργία των εκπαιδευτικών

H αρμόδια υπηρεσία της Κροατίας έκρινε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος-πολίτης αποτελεί δημόσιο κίνδυνο καθότι εκφράζει ακραίες προτιμήσεις οι οποίες εμμέσως σημαίνουν ότι υιοθετεί ιδέες βίαιης κατάλυσης του πολιτεύματος της Κροατίας.

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η απεργία των εκπαιδευτικών στην Κροατία που ζητούν αυξήσεις 6% στους πολύ χαμηλούς μισθούς τους ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει 2%. Τις προηγούμενες μέρες η συμμετοχή στην απεργία σύμφωνα με το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ξεπέρασε το 80% στις πόλεις Ζάγκρεμπ, Κοπρίβνιτσα, Μπιέλοβαρ, Βιροβίτιτσα. Οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν με μια πανεθνική ημέρα απεργίας τόσο στην α’βαθμια όσο και στην β’βαθμια εκπαίδευση και συνεχίζουν με κυκλικές απεργίες ανά περιφέρειες της χώρας.

Ως παράδειγμα έχουν τους περσινούς αγώνες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που υπό την απειλή της απεργίας πέτυχαν αυξήσεις 8% στους μισθούς τους.

Προς το παρόν έχουν λάβει στήριξη από διάφορα άλλα σωματεία (μεταλλεργάτες, τελωνειακούς) ενώ για απεργιακούς αγώνες ετοιμάζονται και οι καθηγητές της γ’βαθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, τη δημοσιότητα είδε μία εξωφρενική υπόθεση απέλασης με βάση τα πολιτικά πιστεύω. Όπως καταγγέλλει ένας κάτοικος της πόλης Ριέκα της Κροατίας με βοσνιακή καταγωγή, ο οποίος ζει και εργάζεται επί χρόνια στην Κροατία και ήταν παντρεμένος με Κροάτισα (τώρα διαζευγμένος), η αρμόδια υπηρεσία ανανέωσης της άδειας παραμονής του αρνήθηκε να του την ανανεώσει επικαλούμενη αναρτήσεις του στα social media με τις οποίες εξέφραζε τη συμπάθειά του προς προσωπικότητες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, όπως ο Τσε Γκεβάρα, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τίτο και ο Μάο Τσε Τουνγκ αλλά και για τις ιδέες οργανώσεων όπως η Μπάαντερ-Μάινχοφ ή οι Ερυθρές Ταξιαρχίες!!

Αν και ο ίδιος δηλώνει “ειρηνιστής” και ότι απλά αναφερόταν στις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέσβευαν οι παραπάνω, η αρμόδια υπηρεσία της Κροατίας έκρινε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος-πολίτης αποτελεί δημόσιο κίνδυνο καθότι εκφράζει ακραίες προτιμήσεις οι οποίες εμμέσως σημαίνουν ότι υιοθετεί ιδέες βίαιης κατάλυσης του πολιτεύματος της Κροατίας.

Βέβαια η υπόθεση μάλλον έχει βαθύτερα αίτια καθότι όπως καταγγέλλει ο πολίτης, πιστεύει ότι διώκεται λόγω των γνώσεών που αποκόμισε στην περίοδο των γιουγκοσλαβικών πολέμων όταν ήταν αρμόδιος για έρευνες στην Κροατία περί εξαφανισμένων ανθρώπων και συγκεκριμένα ποιοι και για τί ποσά αναλαμβάνουν να παραδώσουν αιχμαλώτους αλλά και για περιπτώσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου κ.α.

Αν και είναι πολύ πιθανό η άρνηση ανανέωσης της άδειας παραμονής να βασίζεται σε αυτό το παρελθόν του καταγγέλλοντα, η αιτιολογία που χρησιμοποιείται είναι άκρως επικίνδυνη και εισάγει τα κράτη της περιοχής σε μία νέα φάση ολοκληρωτισμού.

Έχουν άραγε αυτά τα δείγματα ολοκληρωτισμού σχέση με τους αγώνες που περιγράφονται παραπάνω;

Our Balkans

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: