Αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό του Σουδάν – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Δακρυγόνα, συλλήψεις και χρήση πραγματικών πυρών από την αστυνομία συνθέτουν το σκηνικό της καταστολής, ενώ οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασίρ εντείνονται.

Εδώ και κάποιες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές διαδηλώσεις στο Σουδάν, κατά του προέδρου Μπασίρ, που κυβερνά αυταρχικά τα τελευταία 29 χρόνια τη χώρα. Οι διαδηλωτές είναι εξαγριωμένοι με την ακρίβεια, την έλλειψη βασικών τροφίμων και την κρίση μετρητών στη χώρα. Την Τρίτη μια μεγάλη μάζα διαδηλωτών επιχείρησε να βαδίσει κατά του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, με την αστυνομία να προβαίνει σε μαζική χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών. Το πλήθος ζητά την παραίτηση του προέδρου, ενώ κάποιοι διαδηλωτές τυλιγμένοι με κασκόλ αψήφησαν τα δακρυγόνα και συνέχισαν τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος Μπασίρ υποσχέθηκε «μεταρρυθμίσεις» σε ομιλία του πριν λίγες μέρες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνησή του, παράλληλα ωστόσο χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως υποκινούμενους από «ξένους πράκτορες»: «Ευχαριστώ για τη στήριξη και τον ενθουσιασμό σας, που είναι απάντηση σε κάθε ξένο πράκτορα, προδότη, παράνομο και καταστροφικό άτομο», είπε στους οπαδούς του.

Επισήμως οι αρχές αναγνωρίζουν 12 νεκρούς, σύμφωνα όμως με τη Διεθνή Αμνηστία τα θύματα των διαδηλώσεων αυτές τις μέρες ανέρχονται τουλάχιστον σε 37, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών. Ο Σίντκι Καμπίλο, μέλος του ΚΚ Σουδάν, δήλωσε πως: «Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να διαδηλώνουν για το ψωμί, τα καύσιμα και την οικονομική αστάθεια, αλλά τώρα ζητούν ανατροπή του καθεστώτος. Οι μάζες έχουν καταλάβει ότι υπάρχει στενή σχέση οικονομίας και πολιτικής. Το καθεστώς πολλές φορές έχει υποσχεθεί να διορθώσει το δρόμο του, αλλά η κρίση αφορά τη φύση του καθεστώτος που ξοδεύει πολλά χρήματα για να αυτοπροστατευτεί και να εξαγοράσει αφοσίωση και στήριξη».

Την υποστήριξή του στον αγώνα του σουδανικού λαού εξέφρασε και μέσω του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας:

«Τις τελευταίες μέρες είναι σε εξέλιξη στο Σουδάν μαζικές εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις, που το αντιλαϊκό καθεστώς της χώρας αντιμετωπίζει με σκληρή καταστολή, χρησιμοποιώντας ακόμα και πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την αιματηρή καταστολή του αντιλαϊκού καθεστώτος του Σουδάν, η οποία έχει προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Εκφράζει την αλληλεγγύη του με το Σουδανικό ΚΚ και τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, που αναπτύσσονται για οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Απαιτεί να σταματήσει η καταστολή και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες».

 

Με πληροφορίες από aljazeera

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: